Rezultati iz akcije: Manje oružja, manje tragedija

Na području PU vukovarsko-srijemske, dragovoljno predan veliki broj raznog oružja, streljiva te eksploziva.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Na području PU vukovarsko-srijemske tijekom ovog tjedna zabilježene su tri dragovoljne predaje oružja i minsko-eksplozivnih tvari. Osobe koje su željele ostati anonimne dragovoljno su policijskim službenicima za protueksplozijsku zaštitu predale ukupno 12 ručnih bombi, 2 komada detonatorskih kapisli i 62 komada streljiva raznog kalibra. Dragovoljno predano i pronađeno minsko-eksplozivne tvari pohranjene su u skladište PU vukovarsko-srijemske do uništenja.

Manje oružja, manje tragedija

Sve je započelo 2007. godine, potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Potpisivanjem tog sporazuma formalno je započela akcija „Manje oružja, manje tragedija“, akcija kojom se želi senzibilizirati javnost i potaknuti je na dobrovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Uzimajući u obzir da ova kampanja traje već nekoliko godina, o njezinoj uspješnosti, najviše govori i podatak da je od kako se provodi, na području PU vukovarsko-srijemske, dragovoljno predan veliki broj raznog oružja, streljiva te eksploziva, što dovoljno govori o velikoj volji građana u vračanju zaostalog nelegalnog oružja. Od 01. rujna 2007. do kraja mjeseca srpnja 2014. godine građani su dragovoljno predali sljedeće količine oružja: 368,3 kilograma eksploziva, 356 komada raznog oružja, 3.364 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 110.914 komada streljiva raznog kalibra.

Apel građanima

Pozivamo i apeliramo na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj telefona 192.  Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti. Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru.