Zaplijenjen 1841 kilogram duhana i 1001 šteka cigareta

Foto: PU sisačko-moslavačka

Jučer, 2. rujna,  policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke, uz podršku policijskih službenika Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Službe organiziranog kriminaliteta, a u koordinaciji s  policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, Uprave kriminalističke policije, Jedinice za borbu protiv organiziranog kriminaliteta i korupcije,  proveli su  zajedničku akciju u cilju suzbijanja krijumčarenja duhanskih proizvoda preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. U ovoj akciji sudjelovali su i policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave osječko-baranjske  kao i Grupe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave brodsko-posavske. 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su petorica državljana Hrvatske i jedan državljanin Bosne i Hercegovine u više navrata preko državne granice mimo legalnih graničnih prijelaza iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku krijumčarili duhan i cigarete te je protiv njih podnesena kaznena prijava zbog izbjegavanja carinskog nadzora.

Temeljem Naloga Županijskih sudova u Sisku i Osijeku pretraženi su njihovi domovi, a pretragom je pronađeno i oduzeto 360 kilograma duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija. Tri su osobe uhićene i uz kaznenu prijavu zbog kaznenog djela  izbjegavanja carinskog nadzora predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, a nakon ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Kutini, pušteni su na slobodu. 

Tijekom akcije policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke zaplijenili su 1001 šteku cigareta i 1841 kilogram duhana, sve bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, čime je temeljem odredbi Zakona o trošarinama na štetu Republike Hrvatske počinjena materijalna šteta od oko milijun kuna.



Pisane vijesti