Jačanje kapaciteta MUP-a u suzbijanju kibernetičkog kriminala

Kroz istoimeni projekt financiran u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA započelo je jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova u suzbijanju kibernetičkog kriminala

Foto: MUP

Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova u suzbijanju kibernetičkog kriminala započelo je danas kroz istoimeni projekt financiran u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA, koji zajednički provode Ministarstva unutarnjih poslova Kraljevine Španjolske, Republike Austrije i Republike Hrvatske. Projekt je dio twining inicijative koju je pokrenula Europska komisija s ciljem pružanja pomoći zemljama korisnicama u jačanju njihovih administrativnih kapaciteta za provedbom pravne stečevine EU.

Svečanosti otvaranja projekta u amfiteatru Ravnateljstva policije u srijedu, 17. rujna, nazočili su veleposlanica Austrije Nj. E. Andrea Ikić-Böhm, zamjenica šefa misije Veleposlanstva Kraljevine Španjolske Maria Luisa Benitez-Donoso, zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec  te voditelji projekta s hrvatske, austrijske i španjolske strane Krešimir Sikavica, Klaus Mits i Juan Miguel Manzanas.

„Koncept cyber sigurnosti koji smo odredili kao strateški interes jedan je od prioriteta  u radu MUP-a. Jedini način njezina ostvarenja je djelotvorna međunarodna, regionalna i međuagencijska suradnja, djelotvorno zakonodavstvo, stalno usavršavanje i specijalizacija kao i suradnja s privatnim sektorom, uz puno poštivanje ljudskih prava, privatnosti i sigurnosti osobnih podataka“, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja Zvonimir Vnučec, istaknuvši kako je u ovome projektu izazov za hrvatske, austrijske i španjolske stručnjake da izgrade okvir koji će moći koristiti i druge zemlje u širenju europske prakse te dodatno doprinijeti jačanju sigurnosti regije kao u unutarnjoj sigurnosti i promociji temeljnih načela EU.

Veleposlanica Republike Austrije te zamjenica šefa misije Veleposlanstva Kraljevine Španjolske izrazile su optimizam za ovu austrijsko-španjolsko-hrvatsku suradnju. „Ovaj cilj je od iznimne važnosti za Hrvatsku i za ostatak EU. Nastavno na već ostvarenu uspješnu suradnju, želimo pratiti napore koje Ministarstvo unutarnjih poslova čini te kao partneri u Europskoj uniji razmjenjivati iskustva i učiti jedni od drugih“, rekla je Benitez-Donoso.

Voditelj projekta Krešimir Sikavica napomenuo je kako su samo tijekom prošle godine policijski službenici obavili preko 2 500 pretraga računala i mobilnih telefona te drugih nositelja podataka, a provedenim kriminalističkim istraživanjima evidentirano je ukupno 729 kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, te dodao kako su navedeni podaci samo vrh sante leda i da je tamna brojka ovih kaznenih djela daleko veća.

Svrha ovog 700 000 eura vrijednog projekta je pomoći Republici Hrvatskoj da ojača svoje administrativne kapacitete i uspostavi program obuke za provedbu stečevine EU u borbi protiv kibernetičkog kriminaliteta. Kroz uspostavu dugoročnog programa obuke i uvođenje novih kurikuluma cilj je osnažiti kapacitete MUP-a za učinkovitu borbu protiv kibernetičkog kriminala, na nacionalnoj i međunarodnoj razini, u skladu s politikama i strategijama EU. Projekt bi, između ostalog, trebao rezultirati jačanjem aktivnosti Centra za forenzičke znanosti MUP-a kroz provedbu dugoročnog programa obuke, izraditi preporuke s ciljem poboljšanja sustava za borbu protiv kibernetičkog kriminala te predložiti novi organizacijski model Uprave kriminalističke policije i policijskih uprava u regijama. Sve ovo od velike je važnosti za Republiku Hrvatsku jer kribernetički kriminal predstavlja rastuću prijetnju za sigurnost i interese njezinih građana.



Pisane vijesti