U Međimurju je održan prvi „Sajam sigurnosti i prevencije“ u Republici Hrvatskoj

Foto: PU međimurska

U petak, 19. rujna u vremenu od 9 do 19 sati na prostoru MESAP-a u Nedelišću“, u organizaciji Vijeća za prevenciju Međimurske županije i PU međimurske, održan je „Sajam sigurnosti i prevencije“, prvi takav u Republici Hrvatskoj.

Svečanom otvorenju sajma prisustvovali su predstavnici Ravnateljstva policije i policijskih uprava, predsjednik skupštine Međimurske županije Mladen Novak, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima, predstavnici gradova i općina, pravosuđa, javnih i državnih službi i brojni drugi uzvanici. U svom obraćanju župan je izrazio zadovoljstvo što je prvi ovakav sajam opet održan u Međimurskoj županiji koja je i do sada na državnoj razini prednjačila u svim vidovima prevencije. Zahvalio je posebno Policijskoj upravi međimurskoj na još jednoj dobroj inicijativi i naporima koje je uložila u organizaciju sajma, ali i svim sudionicima koji su dali svoj doprinos da ova priredba uspije.

Načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić istaknuo je da je Policijska uprava međimurska među prvima prepoznala značaj prevencije u suzbijanju svih oblika nedopuštenih ponašanja i već niz godina uspješno provodi niz preventivnih projekata koje su kasnije preuzele i neke druge sredine. Veliki dio tih projekata ne bi se mogao realizirati bez podrške jedinica lokalne samouprave  koje su ih na sreću prepoznale kroz svoja vijeća za prevenciju i financijski podržale. Zahvalio se i Službi za prevenciju Ravnateljstva policije koja je od samog početka podržala ovaj, ali i brojne druge projekte, poput osnivanja „Zaklade za prevenciju Međimurske županije“ koja je također promovirana na ovom sajmu.

Na sajmu je sudjelovalo ukupno 46 izlagača, javnih i državnih ustanova, udruga i pravnih osoba koje se bave prevencijom u području sigurnosti, profesionalnih i javnih vatrogasnih postrojbi, Službe za zaštitu i spašavanje i dr. Poslove i preventivne aktivnosti policije predstavili su PU međimurska, PU zagrebačka, Služba za prevenciju Ravnateljstva policije, Služba protueksplozijske zaštite, Antiteroristička jedinica policije i Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Oko 1.500 građana koji su posjetili sajam mogli su se na jednom mjestu informirati o tome što policija i druge službe poduzimaju da bi građanima jamčili sigurnost, te kojim se sredstvima i metodama pri tome koriste, ali jednako tako su u ugodnoj i partnerskoj atmosferi dobili i informaciju ili savjet o tome što mogu i sami učiniti da se osjećaju sigurnijima, te kako mogu pridonijeti većoj sigurnosti u svojoj sredini.

Najviše pažnje posjetitelja plijenile su atraktivne pokazne vježbe pripadnika Antiterorističke jedinice policije, poput spuštanja iz helikoptera, tzv. „repelinga“, padobranskih skokova i rješavanja talačkih situacija, te pripadnika protueksplozijske zaštite sa specijalnim robotom za eksplozive „Teodorom“, kao i prikaz forenzičkih metoda i sredstava za pronalazak, izuzimanje i vještačenje tragova sa mjesta događaja. Zahtjevnu pokaznu vježbu spašavanja ozlijeđenih osoba iz vozila prikazali su i pripadnici vatrogasnih postrojbi.

Održavanje sajma svojim su glazbenim nastupima podržali i međimurski pjevači Bojan Jambrošić i Mirko Švenda Žiga.

Sajam je također bio i prilika da se u javnosti promovira još jedan jedinstveni preventivni projekt, također prvi u Republici Hrvatskoj - „Zaklada za prevenciju Međimurske županije“ koju je na inicijativu Policijske uprave međimurske osnovala Međimurska županija.

Svrha ove zaklade je pružanje novčane i druge pomoći u realizaciji preventivnih projekata i programa na prevenciji kriminaliteta, sigurnosti cestovnog prometa i ostalih delinkventnih ponašanja, a namijenjena je fizičkim i pravnim osobama, nositeljima preventivnih aktivnosti, koje djeluju na području Međimurske županije.

Naime, organiziranje i provedba preventivnih projekata  i programa sa sobom donosi i određene financijske troškove koje su do sada uglavnom snosile jedinice lokalne uprave i samouprave. Osnivanje zaklade vođeno je međutim idejom da se u financiranje takvih projekata uključe i druge zainteresirane pravne ili fizičke osobe, čime bi se osigurala dodatna sredstva i omogućilo provođenje još više projekata.

 

Uvjereni smo da su svi posjetitelji zadovoljni onime što je na sajmu predstavljeno, a one koji nisu posjetili sajam pozivamo da to svakako učine slijedeće godine kada će on vjerujemo biti još veći i uspješniji.