Oštetio vjerovnike i državni proračun

Osumnjičeni 52-godišnjak je mjerodavnom državnom odvjetništvu prijavljen za kazneno djelo prouzročenje stečaja te za utaju poreza ili carine.

Foto: Ilustracija 

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjakom s područja Primorsko-goranske županije zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Policija ga sumnjiči da je kao vlasnik i član uprave tvrtke iz Rijeke u ožujku 2013. godine drugoj riječkoj tvrtki prodao robu sa zaliha te u isto vrijeme kao fizička osoba s tom tvrtkom zaključio ugovor o preuzimanju dugovanja nastalog prodajom robe. Isto tako, u travnju 2013. godine zaključio je ugovor o cesiji kojim kao fizička osoba preuzima dospjela potraživanja tvrtke u  njegovom vlasništvu od kupca robe. Ovim je radnjama umanjio stečajnu masu, prouzročio stečaj te prikrio imovinsko stanje tvrtke čime je oštetio vjerovnike za najmanje 2 257 000 kuna.

Nadalje, nadležnoj poreznoj upravi nije prijavio niti podnio odgovarajuće prijave poreza na dodanu vrijednost za 2013. godinu čime je svojoj tvrtki pribavio protupravnu imovinsku korist od oko 564 338 kuna te za isti iznos oštetio Državni proračun RH.

Osumnjičeni 52-godišnjak je mjerodavnom državnom odvjetništvu prijavljen za kazneno djelo prouzročenje stečaja te za utaju poreza ili carine.



Pisane vijesti