Predsjednik Josipović odlikovao policijske službenike

Svim djelatnicima MUP-a predsjednik Josipović je čestitao blagdan Svetog Mihaela, zaštitnika policije. U izaslanstvu MUP-a bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova   

Foto: MUP  

Na tradicionalnom prijemu na Pantovčaku u prigodi Dana policije, danas 29. rujna, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović svim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova čestitao je blagdan Svetog Mihaela, zaštitnika policije. U izaslanstvu MUP-a bili su potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, zamjenik ministra Evelin Tonković, pomoćnici ministra, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić i članovi njegova kolegija te načelnici svih 20 policijskih uprava.  

Predsjednik Josipović posthumno je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, kao časni znak vječnog spomena poginulom za hrvatsku državu u iznimnim okolnostima u miru, odlikovao Igora Katića, a priznanje je primio njegov otac Ivica Katić. Policijski službenik Policijske postaje Novalja Igor Katić (1984. – 2013.)  smrtno je stradao 30. studenog 2013. kada se putujući na posao zaustavio na autocesti A1 kod tunela Krpani kako bi pomogao sudionicima prometne nesreće. Pokušavajući zaustaviti i usporiti nadolazeća vozila, na Igora je naletio automobil koji se izlazeći iz tunela nije uspio zaustaviti.

Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u iznimnim okolnostima u miru, Redom hrvatskog trolista predsjednik je odlikovao i četvero službenika Postaje prometne policije Vinkovci. Naime, za vrijeme velikih svibanjskih poplava Domagoj Andrin, Ivan Kopčić, Marko Marojević i Drago Pavić, kad je pukao nasip u Rajevu Selu od vodene bujice spasili su mnoge mještane.

Predsjednik Ivo Josipović je rekao kako od uspostave demokracije u RH do danas, hrvatska policija predano i odgovorno obavlja zadaće zaštite sigurnosti naših građana i zaštite materijalnih dobara.

- Obilježavajući Dan policije, sa zahvalnošću se sjećamo svih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a posebno poginulih i ranjenih. Jednako tako, izražavamo pijetet svima koji su stradali u obavljanju mirnodopskih zadaća – rekao je predsjednik.

Dodao je kako je policijski posao iznimno zahtjevan i odgovoran, ispunjen mnogim opasnostima i izazovima te da nikada nije rutinski.

- To smo ove godine mogli vidjeti tijekom velikih poplava u velikom dijelu naše zemlje, kada je policija dala velik doprinos spašavanju ljudi i dobara te obrani naselja od vodenih bujica. Stoga ove godine želim izraziti posebnu zahvalnost svim pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su djelovali u tim izvanrednim okolnostima. Taj izvanredni doprinos bio je, može se reći, još jedna potvrda opravdanog ugleda i povjerenja koje naša policija ima među građanima – rekao je.

Također, predsjednik Ivo Josipović je naveo kako vrijeme u kojemu živimo donosi brze promjene i stavlja pred policiju nove i sve zahtjevnije zadaće.

- Na vama je da stručnošću, zakonitošću rada, znanjem i požrtvovnošću budete čuvari sigurnosti svakog građanina, jamci javne sigurnosti i ustavnog poretka, dostojni svoga ugleda i povjerenja koje imate među građanima. Uvjeren sam da ćete u duhu tih odlika i dalje izvršavati svoje zadaće – zaključio je predsjednik.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zahvalio je predsjedniku na čestitkama te je istaknuo kako je 2013. godina po rezultatima sigurno bila jedna od najboljih u više od dvadeset  godina, a  rezultati su ove godine još i bolji. 

- Naš poseban zadatak od ulaska u Europsku uniju je ulazak u schengenski prostor te intenzivno radimo na  modernizaciji i edukaciji policijskih službenika – iznio je ministar Ostojić.

Ministar unutarnjih poslova je kazao kako zahvaljujući međunarodnoj policijskoj suradnji operativne akcije  postižu rezultate svjetskih razmjera u kojima se zaplijene droge broje u kilogramima i stotinama kilograma. Napomenuo je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova unatoč smanjenim sredstvima i uz činjenicu da policajci nisu najbolje plaćeni, ali daju svoj maksimum, pokazalo rezultate. Naveo je opremanje novih policijskih postaja, novu tehniku, zapovjedna vozila kao i helikoptere.

- Sigurno će rezultat biti onakav kakav smo željeli, a to je da ne budemo samo lider u regiji, već da budemo bolji od svojih europskih kolega, odnosno da budemo ravnopravni partner u EU – zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar unutranjih poslova Ranko Ostojić.

Predsjednik Josipović za časnu i uzornu službu Spomenicom domovinske zahvalnosti odlikovao je još 120 policijskih službenika, a odlikovanja će im biti uručena naknadno u Ministarstvu unutarnjih poslova.



Pisane vijesti