Kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

Sumnja se da je kao čelnik jedinice lokalne samouprave sačinjavao fiktivne ugovore, te odobravao isplate na račun trgovačkog društva 34-godišnjaka, temeljem fiktivnih računa ispostavljenih od tog društva prema jedinici lokalne samouprave, a koji se odnose na izvođenje radova. 
 

Foto: Ilustracija 

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj jučer, 30. rujna, je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim čelnikom jedinice lokalne samouprave s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Sumnjiči se da je u dogovoru s 34-godišnjakom, vlasnikom trgovačkog društva, te 59-godišnjakom i 35-godišnjakom od 2008. do 2012. počinio više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenje službene ili poslovne isprave). Sumnja se da je kao čelnik jedinice lokalne samouprave sačinjavao fiktivne ugovore, te odobravao isplate na račun trgovačkog društva 34-godišnjaka, temeljem fiktivnih računa ispostavljenih od tog društva prema jedinici lokalne samouprave, a koji se odnose na izvođenje radova.

Iako u stvarnosti nisu izvedeni, radove su lažno ovjerili nadzorni inženjeri, odnosno 59-godišnjak i 35-godišnjak. Na navedeni način jedinica lokalne samouprave je oštećena za iznos od oko 470 tisuća kuna, dok je u tom iznosu pribavljena protupravna imovinska korist za spomenuto trgovačko društvo. Protiv osumnjičenika su podnesene odgovarajuće kaznene prijave.



Pisane vijesti