Foto: Ilustracija
Tijekom sezone grijanja često zbog nepravilnog održavanja ili nepravovremenog reagiranja dolazi do zapaljenja dimovodnih kanala, što za posljedicu ima velike materijalne štete, ali i ugrožavanja ljudskih života.
- preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar, odnosno ovlaštena i odgovorna stručna osoba i to najmanje jednom godišnje
- izvanredni pregled dimnjaka provodite prilikom svake promjene goriva ili uređaja za loženje
- plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirajte, i to kod ovlaštenih stručnih servisera, jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva
- prilikom korištenja peći ili kamina, vodite računa o okruženju sigurnom od požara (skloniti lakozapaljive stvari)
- redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonice ili kotlovnice
- provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem
- plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali
- očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, stoga ne bacajte vrući pepeo u kontejnere za smeće, kante, vreće ili druga odlagališta na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal
- ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin.
- ukoliko dimnjak dobro „ne vuče“
- ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega
- kada se u prostoriji glatke površine orošavaju, odnosno vlaže, jer je moguće da se radi o povratu dimnih plinova
- ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi i takav problem može biti povezan s dimnjakom.