U Policijskoj upravi međimurskoj razriješena serija razbojništva

Foto: PU međimurska

Policijski službenici Policijske uprave međimurske su zajedno sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu proveli kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjakom iz Čakovca za kojeg se sumnja da je u razdoblju od 2004. do 2014. godine počinio seriju od najmanje 42 kaznena djela razbojništva i krađa. U najvećem dijelu radilo se o napadu na poštanske urede i kladionice, a krađe je na drzak način vršio iz obiteljskih kuća, kradući novac i druge vrijedne predmete.

Kada su u pitanju poštanski uredi i kladionice kaznena djela vršio je u kasnim poslijepodnevnim satima, pred sumrak, ili neposredno prije kraja radnog vremena, odabirući trenutak kada su zaposlenice bile same, nerijetko upravo kada su namjeravale zaključati objekt. Maskirao je lice dijelovima odjeće ili improviziranim kapama tzv: „fantomkama“ koje je u tu svrhu izrađivao od odjevnih predmeta poput majica ili kapuljača. Kada bi ušao u objekt kazneno djelo dovršio je na više načina. Najčešće se radilo o razbojništvu kada je uz uporabu sile ili prijetnju od zaposlenica zatražio da mu predaju novac, dok je u nekim slučajevima bez riječi obišao pult i iz radnog prostora ili sefa ukrao novac iskoristivši strah zaposlenica koje mu se nisu usudile suprotstaviti.

Na taj je način izvršio ukupno 25 kaznenih djela.  U Čakovcu je tijekom tih 10 godina 14 puta napao kladionice, od čega 5 puta u Ulici dr. Ivana Novaka, 5 puta u Zagrebačkoj ulici, 2 puta u Parku Rudolfa Kropeka, te po jedan puta u Ulici Kralja Tomislava i Nikole Pavića. Uz to je dva puta napao poštanski ured u Ulici Nikole Pavića. U Nedelišću je po jedan puta napao poštanski ured i poslovnicu lutrije, u Ulici maršala Tita, zatim u Strahonincu 4 puta kladionicu u Ulici Matije Gupca, te u Pleškovcu u dva navrata poštanski ured, a jedno razbojništvo izvršio je i u Lošinjskoj ulici u Varaždinu.

Ovim kaznenim djelima pribavio si je protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 275.800, kuna.

Nadalje je u razdoblju od 2012. do 2014. godine izvršio najmanje 17 krađa iz obiteljskih kuća u Čakovcu, Šenkovcu i Mihovljanu, na način što je ulazio u kuće koje su bile otključane, u vrijeme kada su se ukućani nalazili u njima ili na dvorištu, te  krao torbe i novčanike u kojima se nalazio novac, osobni dokumenti, mobiteli ili nakit. Procjenjuje se da je ovim kaznenim djelima stekao protupravnu imovinsku korist od najmanje nekoliko desetaka tisuća kuna.

Temeljem naloga Suca istrage Županijskog suda u Varaždinu izvršena je pretraga doma i drugih prostora u Vukovarskoj ulici u Čakovcu, kojima se počinitelj koristio, pri čemu je pronađeno i oduzeto  19 torbica, 30 novčanika i veći broj osobnih isprava i drugih osobnih predmeta za koje se sumnja da potječu od kaznenih djela. Također je pronađena i odjeća kojom se koristio za maskiranje prilikom izvršenja razbojništava.

Protiv 41-godišnjaka je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetniku u Varaždinu i nakon ispitivanja doveden je Sucu istrage koji mu je odredio istražni zatvor .

Sumnja se da je on počinio i druga kaznena djela radi čega se kriminalističko istraživanje nastavlja.