Pronađena 482 kilograma rezanog duhana

Vrijednost kilograma duhana na ilegalnom tržištu iznosi od 150 do 300 kuna, ovisno o dobu godine i stanju na ilegalnom tržištu (vrijednost oduzetog duhana na ilegalnom tržištu je oko 72 tisuće kuna).
 

Foto: PU varaždinska

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske, temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu, pretražili su 23. listopada podrumske prostorije zgrade u ulici Zrinskih i Frankopana u Varaždinu, kojima se koristi 37-godišnjak, te pronašli oko 139 kilograma rezanog duhana  bez odgovarajućih markica Ministarstva financija, kojeg je muškarac prodavao većem broju građana Varaždina. Prilikom pretrage, 37-godišnjak je policijskim službenicima dragovoljno izručio još 47 kilograma rezanog duhana, također bez odgovarajućih markica, koji se nalazio u stanu na istoj adresi.

Istog je dana, također uz nalog Županijskog suda u Varaždinu, pretražena kuća u Gornjem Kućanu, kojom se koristi 40-godišnjak. Tom je prilikom pronađeno i privremeno oduzeto 296 kilograma rezanog duhana bez odgovarajućih markica Ministarstva financija. Protiv obojice muškaraca, policijski službenici podnose kaznenu prijavu za kazneno djelo nedozvoljene trgovine iz članka 264. Kaznenog zakona.

Kako je na danas održanoj konferenciji za medije Policijske uprave varaždinske, istaknuo voditelj Službe kriminalističke policije Dražen Bobek, vrijednost kilograma duhana na ilegalnom tržištu iznosi od 150 do 300 kuna, ovisno o dobu godine i stanju na ilegalnom tržištu (vrijednost oduzetog duhana na ilegalnom tržištu je oko 72 tisuće kuna).

Također je naveo da su tijekom 2014. godine policijski službenici Policijske uprave varaždinske privremeno oduzeli 650 kg duhana, te su Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždin podnesene kaznene prijave protiv 16 osoba, dok je u 2013. godini privremeno oduzeto oko 500 kutija cigareta i 230 kg duhana bez odgovarajućih markica Ministarstva financija. Protiv 10 osoba podnesena je kaznena prijava  za kazneno djelo nedozvoljene trgovine. S navedenom problematikom ilegalne prodaje duhana i duhanskih prerađevina kontinuirano se bavi na cijelom području države u sklopu operativne akcije koordinirane od strane Ministarstva unutarnjih poslova. Tijekom 2013. godine na teritoriju Republike Hrvatske ukupno je oduzeto 40 tona, a 2014. godine 42 tone duhana.

Kazna zapriječena navedenim kaznenim djelom je novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Osim te kazne, službenici Ministarstva financija počiniteljima naplaćuju i iznos trošarine koji iznosi oko 500 kuna po kilogramu duhana (trošarina na 482 kg duhana je oko 250 tisuća kuna).



Pisane vijesti