Priopćenje povodom blagdana Svih svetih

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih, u znak sjećanja na umrle i poginule, očekuje se povećan promet vozila i kretanje građana koji će se tradicionalno vjerskim i obiteljskim običajima u većem broju okupljati na grobljima.

 

Foto: Ilustracija  

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih, u znak sjećanja na umrle i poginule, očekuje se povećan promet vozila i kretanje građana koji će se tradicionalno vjerskim i obiteljskim običajima u većem broju okupljati na grobljima. 

Dane 31. listopada i 1. studenoga na svim važnijim cestovnim prilazima prema grobljima biti će osigurana nazočnost većeg broja policijskih službenika i ophodnji koji će osiguravati nesmetano odvijanje cestovnog prometa. 

Na blagdan Svih svetih oko groblja u svim većim gradovima Sisačko-moslavačke županije biti će uspostavljena posebna regulacija prometa.

U Sisku će 1. studenog od 7 do 19 sati biti zabranjen promet svim vozilima, osim javnog prijevoza, vozila invalida i vozila s posebnom dozvolom,  Alejom narodnih heroja i dijelom Ulice Ante Kovačića (od Ul. J. J. Strossmayera do Školske ulice kao i prilazi od Ulica J. Kaštelana, A. Šenoe i A. G. Matoša).

U Kutini će se 31. listopada te 1.  studenog od 7 do 22 sata privremeno uspostaviti jednosmjerna regulacija prometa koja će se odvijati smjerom istok – zapad, Cvjetnom ulicom i na dijelu Crkvene i Vinogradske ulice.

Pred nadolazeći blagdan Svih svetih apeliramo na građane da dolaskom na groblja u svojim automobilima ne ostavljaju osobne stvari - torbice, novčanike, mobitele i sl., jer je upravo u te dane zabilježen povećan broj provala i krađa iz osobnih automobila parkiranih u blizini groblja. 

Stoga skrećemo pozornost na slijedeće mjere opreza:

- prilikom napuštanja vozila (čak i kratkotrajnog) treba ugasiti motor vozila i uzeti ključeve sa sobom, ne ostavljati ključeve i dokumente u vozilu,

- zatvoriti prozore na vozilu, kao i pomični krov ukoliko ga vozilo ima,

- vrijedne predmete ne ostavljati u vozilu, a posebno ne na vidljivim mjestima u unutrašnjosti vozila,

- ne ostavljati vozilo na mračnom i pustom mjestu duže vrijeme. 

Dakle, važno je naglasiti da građani svoje stvari ne ostavljaju u automobilima te ukoliko zamijete nepoznatu ili sumnjivu osobu kako obilazi ili pokušava na neuobičajen način ući u neki automobil, da to prijave najbližim policijskim službenicima, koji će ovih dana pojačano obilaziti i nadzirati groblja, ili to dojave na telefon 192.

Nadalje, pozivamo građane na pridržavanje svih preventivnih mjera zaštite od požara prilikom paljenja svijeća i lampiona na grobovima, odnosno da ih ne pale uz raslinje i ukrasne aranžmane kako ne bi došlo do zapaljenja. S tim u svezi, molimo građane da ne parkiraju vozila na ulaze na groblja zbog organizacije vatrogasne službe i mogućnosti žurnog pristupa vatrogasaca u slučaju nastanka požara.