Protupravno oduzimanje slobode, računalne prijevare i nedozvoljena uporaba osobnih podataka

Kriminalističko istraživanje se nastavlja te policija poziva građane koji imaju saznanja ili su eventualno oštećeni ovim kaznenim djelima da se s povjerenjem obrate u najbližu policijsku postaju.

Foto: PU primorsko-goranska 

Danas je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj održana izvanredna konferencija za novinare na kojoj je Željko Kruneš, načelnik Sektora kriminalističke policije prezentirao rezultate kriminalističkih istraživanja kaznenih djela protupravnog oduzimanja slobode, računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Izvijestio je da su djelatnici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske proveli kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom, starosti 23 godine i državljaninom Bosne i Hercegovine, starosti 26 godina zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protupravno oduzimanje slobode. Sumnja se da su na poticaj 23-godišnjeg hrvatskog državljanina, a koji je trenutno nedostupan policiji, tijekom 21. listopada ove godine u zatvorenom prostoru na području Primorsko-goranske županije ograničili slobodu te  ozlijedili 25-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Po završetku kriminalističkog istraživanja kazneno su prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu te predani pritvorskom nadzorniku.

Također, prezentirao je rezultate složenog kriminalističkog istraživanja kojeg su proveli policijski službenici III. policijske postaje Rijeka u suradnji s djelatnicima I. i II. policijske postaje Rijeka, Policijske postaje Delnice i djelatnicima Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske. Kriminalističko istraživanje provedeno je nad 42-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio 28 kaznenih djela računalne prijevare te isto toliko kaznenih djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Sumnja se da je od prosinca 2013. te tijekom 2014. godine neovlašteno prikupljao, obrađivao i koristio osobne podatke građana. Ovako prikupljene podatke koristio je za sklapanje  fiktivnih ugovora s nekoliko telefonskih operatera  s ciljem da si pribavi protupravnu imovinsku korist. Ugovore je zaključivao birajući određene tarifne modele uz kupnju mobilnih uređaja, koje je potom prodavao. Prema dosadašnjim saznanjima 42-godišnjak je na ovaj način ostvario protupravnu imovinsku korist od oko 60 tisuća kuna. Nadalje, temeljem spomenutih fiktivnih ugovora telefonski operateri ispostavljali su račune, odnosno teretili oštećene građane. Građani s područja Primorsko-goranske županije te još nekoliko drugih županija sveukupno su oštećeni za najmanje 45 tisuća kuna.

Oprema koju je koristio za počinjenje kaznenih djela, kao i drugi predmeti, su mu oduzeti. Osumnjičeni 42-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja te policija poziva građane koji imaju saznanja ili su eventualno oštećeni ovim kaznenim djelima da se s povjerenjem obrate u najbližu policijsku postaju.



Pisane vijesti