Uspješno provedena Operativna akcija Polifem

Foto: MUP

Rezultati dvomjesečnog kriminalističkog istraživanja u sklopu operativne akcije Polifem, predstavljeni su danas, 3. studenoga na konferenciji za medije u Ravnateljstvu policije. Govornici su bili: pomoćnik ravnatelja Carinske uprave Antonio Mučnjak, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a Dean Savić, voditelj komunalnih redara-Novalja Miroslav Kolobarić i voditelj Odjela organiziranog kriminaliteta PU zadarske Romano Landeka.

Cilj operativne akcije Polifem koju je tijekom srpnja i kolovoza ove godine na otoku Pagu, poznatoj destinaciji mladih „Zrće“  provela policija (PNUSKOK, policijske uprave, mobilne jedinice prometne i granične policije) u suradnji s Carinskom upravom, Poreznom upravom,  Inspektoratom cestovnog prometa, pravosudnim tijelima i lokalnom zajednicom je suzbijanje svih vrsta kažnjivih radnji na usko ograničenom području i značajno povećanje stanja javne sigurnosti. Tijekom ove akcije policija je podnijela 45 kaznenih prijava, počinjeno je 51 kazneno djelo, protiv 47 osumnjičenih osoba.

Evidentirano je ukupno 775 zapljena droge što je u odnosu na isti period 2013. godine porast za više od 300 posto, a u odnosu na 2012. za više od 400 posto, dok je naplaćeno više od 3 200 000 kn kazni.

Među ostalim, tijekom zajedničkog postupanja s drugim ustrojstvenim jedinicama MUP-a pronađeno je 5 osoba za kojima se tragalo, od čega su realizirane dvije međunarodne potrage. Na području grada Novalje pronađeno je ukupno 10 ilegalnih aparata za priređivanje igara. Također, u suradnji s djelatnicima Carinske uprave utvrđeno je obavljanje djelatnosti prijevoza putnika, koja nije registrirana kod nadležnog tijela.

-Ovu akciju bilo je nezamislivo provesti bez drugih mjerodavnih tijela kao što su Carinska i porezna uprava, DORH-a, a iznimno veliku pomoć pružila nam je jedinica lokalne samouprave. Učinkovitost koju smo pokazali i u ovoj akciji nije glavni cilj policije, glavni cilj je osjećaj sigurnosti kod građana. Reakcije s terena govore nam da je ova akcija polučila upravo taj rezultat pa će ova akcija biti svojevrstan obrazac daljnjeg zajedničkog djelovanja – istaknuo je Dean Savić tijekom konferencije za medije.

-Operativna akcija Polifem pokrenuta je prvenstveno zbog povećanja sigurnosti kod građana. Među gostima Novalje najveća je zamjerka bila nesigurnost. Ljudi se jednostavno nisu osjećali sigurnima hodajući ulicama grada – dodao je voditelj komunalnih redara-Novalja Miroslav Kolobarić te je rekao kako je barijera probijena te se pokazalo da to nije nemoguće riješiti.  



Pisane vijesti