Dani „Martinja“ – pojačani nadzor sudionika u prometu

Foto: ilustracija

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta Martinja koji se slavi 11. studenog, temeljem iskustava prethodnih godina očekuje se veći broj sudionika u cestovnom prometu koji će konzumirati alkoholna pića i potom sudjelovati u prometu. Posebno se to odnosi na vozače motornih vozila.

Na spomenuto ukazuju i statistički pokazatelji prethodnih godina. Naime, u dane proslave Martinja 2013. godine zatečen je 31 vozač da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, a 2012. godine 42 vozača. Također, tih dana dogodilo se pet prometnih nesreća (dvije s ozlijeđenim osobama i tri s materijalnom štetom) u kojima sudionici nisu bili pod utjecajem alkohola, a 2012. godine dogodilo se šest prometnih nesreća (dvije s ozlijeđenim osobama i četiri s materijalnom štetom) u kojima je jedan vozač bio pod utjecajem alkohola.

Shodno navedenom, Policijska uprava karlovačka će posebno u razdoblju od 7. do 12. studenog provoditi pojačane mjere nadzora sudionika u prometu s ciljem utvrđivanja vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i njihovog isključivanja iz daljnjeg sudjelovanja u prometu, kako bi se na taj način osigurala zadovoljavajuća razina sigurnosti ljudi i imovine.

Skrećemo pozornost svim sudionicima u prometu, posebice vozačima, da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkoholna pića. Ujedno savjetujemo im da koriste alternativne načine prijevoza, da ih vozi osoba koja nije pod utjecajem alkohola ili da koriste javni gradski prijevoz ili taxi prijevoz. Nadamo se da će građani uvažiti naše savjete kako bi ovogodišnja proslava Martinja protekla bez većih stradavanja u prometu.