Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju

Foto: Ilustracija 

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, starosti 60 i 55 godina zbog sumnje da su počinili kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. 

Kaznena djela su počinili u razdoblju od lipnja do studenog 2013. godine u svojstvu direktora tvrtke sa sjedištem na području Primorsko-goranske županije. Sumnja se da je 60-godišnjak tvrtki iz Rijeke ispostavio osam računa s obračunatim trošarinama i porezom na dodanu vrijednost te naknadom za obavljenu uslugu carinjenja. Od uplaćenih sredstava nije obavio plaćanja u korist nadležne carinarnice, tako da je oštećena tvrtka nadležnoj carinarnici morala ponovo, neposredno uplatiti pripadajuće dadžbine. Time je svojoj tvrtki pribavio protupravnu imovinsku korist od oko 251.500,00 kuna, a za koji iznos je oštećena tvrtka iz Rijeke. Mjerodavnom državnom odvjetništvu kazneno je prijavljen za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela za isto kazneno djelo prijavljena je i tvrtka sa sjedištem na području Primorsko-goranske županije.

Nadalje, za kazneno djelo povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje policija sumnjiči 55-godišnjaka koji, iako je znao da je spomenuta tvrtka u blokadi nije podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.



Pisane vijesti