Zaštitimo svoju imovinu

Foto: Ilustracija

Originalni preventivni projekt istarske policije ''Zaštitimo svoju imovinu" na području Policijske uprave istarske se provodi od početka 2012. godine. Cilj mu je smanjiti imovinske delikte i povećati razinu samozaštitnog ponašanja građana i turista. U sklopu tog projekta, od lipnja 2013. do lipnja 2014. godine, policijski službenici koji su obavljali očevide prilikom provala u kuće, stanove i vikendice, popunjavali su zajedno s oštećenima upitnik, koji pokazuje u kojem su broju vlasnici objekta svoju imovinu zaštitili mjerama tehničke zaštite.

Upitnikom su bila obuhvaćena pitanja:

  • Da li je ulaz u objekt zaštićen protuprovalnim vratima?
  • Da li su prozori na objektu bili zatvoreni ili dodatno osigurani na drugi način (protuprovalni mehanizam)?
  • Da li objekt posjeduje protuprovalni alarm?
  • Da li objekt posjeduje video nadzor?
  • Da li u objektu stanuju vlasnici, podstanari ili druge osobe?

Rezultati koje se odnose na provale u kuće pokazali su: na 10 posto kuća bila su ugrađena protuprovalna vrata, u 37 posto slučajeva prozori su bili zatvoreni ili dodatno osigurani, 4.3 posto kuća imalo je ugrađeni protuprovalni alarm, a samo 0.4 posto video nadzor, dok je 66 posto kuća bilo naseljeno.

Rezultati koji se odnose na provale u stanove pokazali su da su na 9.5 posto stanova bila ugrađena protuprovalna vrata, u 32 posto slučajeva prozori su bili zatvoreni ili dodatno osigurani, 1jedan posto stanova imalo je ugrađeni protuprovalni alarm, niti na jednom stanu nije bilo video nadzora, a 66 posto stanova bilo je naseljeno.

Rezultati koji su odnose na provale u vikendice pokazali su da su na 5.7 posto vikendica bila ugrađena protuprovalna vrata, u 39 posto slučajeva prozori su bili zatvoreni ili dodatno osigurani, 11.5 posto vikendica imalo je ugrađeni protuprovalni alarm, 2.4 posto video nadzor, dok je 20 posto vikendica bilo naseljeno.

S obzirom na dobivene rezultate i činjenicu da se projekt ''Zaštitimo svoju imovinu'' nastavlja provoditi, policijski službenici će i dalje educirati građane o potrebi postavljanja i korištenja tehničke zaštite na njihovim objektima,  a sve kako bi se spriječilo počinjenje kaznenih djela. Naime, ugradnjom sredstava tehničke zaštite (protuprovalna vrata, alarm, video nadzor i slično) na kući, stanu ili vikendici, u velikoj mjeri može se odvratiti počinitelja od provale, što se naročito odnosi na moguće prigodne počinitelje. Uz to, i profesionalni počinitelji će vjerojatno razmisliti hoće li pokušati provaliti u objekt, koji ima ugrađen sustav tehničke zaštite pa će naposljetku izabrati objekt koji nema postavljen sustav tehničke zaštite.  

Ako građani žele doznati više informacija o mogućim mjerama samozaštite i mjerama tehničke zaštite, korisne savjete mogu pronaći i na web stranici policijske uprave ili stranici MUP-a.



Pisane vijesti