Intenzivno provođenje aktivnosti protiv trgovanja ljudima

Ideja projekta je zaokret od gledanja na trgovanje ljudima isključivo kroz prizmu organiziranog kriminala, već zagovara da se na trgovanje ljudima gleda kroz prizmu zaštite ljudskih prava. Na sastanku je predstavnik Udruge Partnerstvo za društveni razvoj, Munir Podumljak, između ostalog, predstavio ključne rezultate istraživanja o identifikaciji i kompenzaciji žrtava trgovanja ljudima u RH, kao

Foto: Ilustracija

U sklopu projekta Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!, u petak, 7. studenoga, u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru održan je sastanak članova Županijske koordinacije za ljudska prava i Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, na kojem su sudjelovali i predstavnici PU vukovarsko-srijemske. Za provođenje projekta na području Hrvatske odgovorna je Udruga Partnerstvo za društveni razvoj, nositelj projekta na regionalnoj razini je organizacija ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima iz Beograda, a regionalni partneri su još MFS EMMAUS (Bosna i Hercegovina) i Otvorena porta – La Strada (FJR Makedonija).

Ideja projekta je zaokret od gledanja na trgovanje ljudima isključivo kroz prizmu organiziranog kriminala, već zagovara da se na trgovanje ljudima gleda kroz prizmu zaštite ljudskih prava. Na sastanku je predstavnik Udruge Partnerstvo za društveni razvoj, Munir Podumljak, između ostalog, predstavio ključne rezultate istraživanja o identifikaciji i kompenzaciji žrtava trgovanja ljudima u RH, kao i modele rješenja iznesene na regionalnoj konferenciji Pristup pravu na naknadu štete žrtvama trgovanja ljudima u regiji održanoj 17. i 18. listopada u Beogradu.

Sastanak je organiziran u suradnji s Udrugom žena Vukovar i Vukovarsko–srijemskom županijom, a u sklopu njega održano je i predavanje policijskog službenika za obradu organiziranog kriminaliteta na temu trgovanja ljudima, koji je u svom izlaganju iznio podatke o broju identificiranih žrtava trgovanja ljudima te je upoznao prisutne s osnovnim elementima trgovanja ljudima, profilom žrtava, kao i rizičnim i zaštitnim čimbenicima koji utječu na ovu nezakonitu aktivnost. Naglašena je važnost suradnje svih nadležnih institucija, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini, u detektiranju rizičnih skupina, planiranju i provođenju preventivnih aktivnosti te su ujedno prezentirane aktivnosti koje PU vukovarsko-srijemska provodi u sklopu preventivne akcije Ravnateljstva policije „Zajedno“, usmjerene na sprječavanje svih oblika kriminaliteta trgovanja ljudima.

U sklopu preventivne akcije „Zajedno“, 7. studenoga je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Vinkovci, održana i edukativna radionica na temu prevencije trgovanja ljudima za savjetnike Područnog ureda Vinkovci, Ispostave Županja i Otok. Radionicu su organizirale policijske službenice za prevenciju s ciljem informiranja djelatnika HZZ-a o problemu trgovanja ljudima, prepoznavanju potencijalno opasnih situacija i načinima prevencije i zaštite, a u cilju daljnjeg informiranja korisnika usluga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o modalitetima trgovine ljudima, kao i opasnostima koje iz navedenih radnji proizlaze te mjerama prevencije koje mogu poduzeti da ne bi postali žrtvom trgovine ljudima. Sudionicima predavanja tom prilikom podijeljen je i Informativno edukativni letak, koji sadrži osnovne informacije o načinima zaštite i prevencije.



Pisane vijesti