16. studeni - Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

Foto: PU karlovačka

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa ove godine obilježava se 16. studenog. Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.

Jedan od ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2011.– 2020. godine je smanjenje broja smrtno stradalih za 50% u sljedećih deset godina. Ovim bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100 000 stanovnika.

Na razini Karlovačke županije i ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa priključit će se Policijska uprava karlovačka i Savjet za sigurnost cestovnog prometa Karlovačke županije, koji su zajedničkom suradnjom izradili prigodni letak kojim nastoje upozoriti i podsjetiti sudionike u prometu kako su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba, te da u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno. Nadalje, 90% prometnih nesreća događa se upravo greškama vozača, a najčešći uzroci su: brzina, alkohol, sigurnosni pojas, zaštitna kaciga i drugo. 

S ciljem informiranja sudionika u prometu, prometna policija ovaj prigodni letak sudionicima u prometu na području Policijske uprave karlovačke dijelit će u razdoblju od 13. do 16. studenog 2014. godine. Letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu policija će ukazivati na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu i podizanja prometne kulture i stanja sigurnosti u cestovnom prometu na još višu razinu.