Rezultati pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 7. do 12. studenoga Policijska uprava koprivničko - križevačka provela je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“.

Izvršena je kontrola 631 vozača, od čega 586 vozača osobnih automobila, 14 vozača teretnih vozila, 23 vozača bicikla, pet vozača traktora, dva vozača mopeda i vozača motocikla.

Utvrđeno je 245 prekršaja, od čega je 46 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Pod utjecajem alkohola u koncentracijama od 0,50 do 1,00 promila bilo je sedam vozača, 21 vozač je bio pod utjecajem alkohola u koncentracijama od 1,00 do 1,50 promila, dok ih je 18 bilo pod utjecajem alkohola iznad 1,50 promila.

Alkohol, iznad dopuštenog, utvrđen je kod 33 vozača osobnih automobila, 11 vozača bicikala i dva vozača traktora.

U posebnim prostorijama do otrježnjenja je zadržano 11 vozača. Četiri vozača su uhićena i protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je jučer, 11. studenoga, u 20.45 sati u Cubincu kod 35 - godišnjeg vozača koji je upravljao traktorom pod utjecajem alkohola od 2,79 promila. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega će biti proveden žurni prekršajni postupak.

Za vrijeme provođenja pojačanih mjera zabilježeno je šest prometnih nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom, a u njima nije bilo sudionika pod utjecajem alkohola.


Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.
Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 promila postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 promila postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.