Aktivnosti protiv ovisnosti i zlouporabe djece

Jučer su na riječkom Korzu policijski službenici Odjela prevencije informirali i educirali građane o problematici ovisnosti, upoznavali ih s aktivnostima i 

 

Foto: ilustracija

Povodom „Mjeseca borbe protiv ovisnosti“ i Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe djece koji se obilježava 19. studenog, a istovremeno je i Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, policijski službenici PU primorsko-goranske, održali su niz aktivnosti u cilju senzibiliziranja i educiranja građana o ovoj problematici. Jučer su na riječkom Korzu policijski službenici Odjela prevencije informirali i educirali građane o problematici ovisnosti, upoznavali ih s aktivnostima i projektima koje provode na području PU primorsko-goranske u cilju prevencije ovisnosti, a sukladno preporuci pravobraniteljice za djecu dijelili su i edukativne materijale koji se odnose na zaštitu djece koja prose.

Stoga, u cilju zaštite djece pozivamo građane, posebno vlasnike i djelatnike u ugostiteljskim objektima, tržnicama, prodavaonicama, autobusnim i željezničkim kolodvorima da ukoliko primijete djecu koja samostalno ili u pratnji odraslih osoba prose na javnim mjestima da to odmah dojave policijskim službenicima na terenu, najbližoj policijskoj postaji ili na telefone 192 i 112.

Osim info-punkta, u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području Rijeke, jučer su održane dvije edukativne radionice u cilju prevencije ovisnosti o drogama. Održanim radionicama nastojalo se utjecati na aktivno mijenjanja stavova i štetnih životnih navika, usvajanje zdravih stilova života te podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja. U radionicama je sudjelovalo 50 učenika Prve riječke hrvatske gimnazije, zajedno s psihologinjom Sabinom Saltović, profesoricama Anitom Grgurić i Marinom Lorber Božanić.

Obje radionice održao je policijski službenik Odjela prevencije, Goran Gašpert koji je učenike upoznao s problematikom ovisnosti, kazneno pravnim odredbama te pojavnim oblicima kažnjivog ponašanja počinjenim pod utjecajem droga.

Kako bi se zorno upoznali sa štetnim posljedicama neke od ovisnosti, učenici su iskušali „pijane naočale“ s različitim stupnjevima alkoholiziranosti, pokušavajući pri tom učiniti neke od jednostavnih radnji poput „normalnog“ hodanja ili stajanja. 


Pisane vijesti