Održan okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti od požara

Foto: MUP

U sklopu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupku procjene učinka propisa u Ministarstvu unutarnjih poslova danas, 21. studenoga, održan je okrugli stol  o Nacrtu prijedloga novog Zakona o zaštiti od požara.

Okrugli stol je otvorila pomoćnica ministra unutarnjih poslova gđa. Ines Krajčak, pozdravivši sve prisutne i ne skrivajući zadovoljstvo velikim odazivom na prezentaciju Nacrta prijedloga Zakona o zaštiti od požara.  Sastanku su od strane MUP-a prisustvovali Avgustin Pavičić, načelnik Sektora za inspekcijske poslove te Davor Kadojić Balaško , voditelj Inspekcije zaštite od požara. Pomoćnica Krajčak je istaknula kako ovo nije prvi sastanak vezano uz navedeni Zakon te naglasila potrebu za konstruktivnim razgovorom.

Voditelj Inspekcije za zaštitu od požara Davor Kadojić Balaško iznio je i ukratko obrazložio novine prijedloga novog  Zakona o zaštiti od požara.  Kao razloge za donošenje novog Zakona, navedena je neusklađenost važećeg Zakon o zaštiti od požara s drugim propisima, relativna nepreciznost i nedorečenost, a zbog svega toga i teška primjenjivost. Opći cilj novog Zakona je svakako unaprjeđenje stanja zaštite od požara, efikasnije i djelotvornije obavljanje inspekcijskih nadzora, ostvarivanje učinkovitije suradnje u području zaštita od požara s drugim ministarstvima, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravnim i fizičkim osobama.

Sukladno odredbama Zakona o procjeni učinaka propisa (NN 90/11), Ministarstvo unutarnjih poslova u postupku procjene učinaka propisa za Zakon o zaštiti od požara provelo je od 20. listopada od 20. studenoga javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti od požara i Prijedlog Iskaza o procjeni učinaka Zakona o zaštiti od požara. 

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske komore arhitekata, Udruge servisera vatrogasnih aparata, Grada Zagreba, Građevinskog  fakulteta i drugih obrazovnih institucija, vatrogasnih postrojbi te predstavnici raznih strukovnih udruga i tvrtki.



Pisane vijesti