Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 25. studenoga proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja prema ženama. U posljednjih 14 godina svakog  25. studenoga, vladine i nevladine institucije i organizacije koriste priliku da nasilje prema ženama stave u fokus interesa javnosti kako bi osvijestili građane o ovom problemu te stvorili javno mnijenje koje beskompromisno osuđuje svaki oblik  zlostavljanja žena.
 
Policija kontinuirao radi na pozitivnim promjenama u podizanju profesionalizacije postupanja i odnosa policijskih službenika prema žrtvama nasilja, osobito žena koje su oštećene kaznenim djelima ili prekršajima zbog rodne  neravnopravnosti. Kontinuirano se provode edukacije u cilju osposobljavanja i senzibiliziranja svih policijskih službenika koji postupaju u slučajevima nasilja u obitelji čime se izravno doprinosi poboljšanju prava žena žrtava nasilničkog ponašanja.
 
Policija se dosljednim poštivanjem zakonskih odredbi usmjerenih na zaštitu žrtava te preventivnim aktivnostima usmjerenim na senzibilizaciju javnosti pridružuje nastojanjima društva u sprječavanju i suzbijanju nasilja prema ženama. Svjesni smo da  individualiziranim pristupom žrtvi u svakoj policijskoj intervenciji možemo postići najviše u području zaštite i pružanja podrške žrtvama nasilja. Policija ulaže značajne napore kako bi žrtve nasilja u Hrvatskoj uživale punu pomoć i podršku koja im pripada sukladno Direktivi 2012/29/EU o uspostavi minimalnih standarda, prava, podrške i zaštite žrtava zločina od 25. listopada 2012. godine.
 
Predanost policije u borbi protiv nasilja prema ženama očituje se u činjenici da je jedan od strateških ciljeva Ministarstva unutarnjih poslova jačanje kapaciteta u prevenciji i suzbijanju obiteljskog nasilja.
 
Svjesni da jedino koordiniranom reakcijom različitih sustava možemo postići pomake u području suzbijanja nasilja u obitelji i nasilja prema ženama Ministarstvo unutarnjih poslova iniciralo je potpisivanje Sporazuma o suradnji državnih tijela nadležnih za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji. Tijekom 2011. godine  uspostavljeni su Nacionalni tim te Županijski međuresorni timovi za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama u čiji rad su, osim predstavnika nadležnih ministarstava, uključeni i predstavnici organizacija civilnog društva. Zadaća timova je koordinirano, timsko djelovanje, praćenje i nadziranje rada svih nadležnih tijela koja postupaju u slučajevima nasilja u obitelji i nasilja prema ženama s ciljem unaprjeđenja njihove suradnje, a s krajnjom svrhom prevencije i suzbijanja pojave nasilja u obitelji te kvalitetne zaštite žrtava nasilja.
 
Samo međusektorskom suradnjom svih institucija i organizacija od kojih svaka ima svoj dio odgovornosti u rješavanju  problema obiteljskog nasilja možemo postići konačni cilj sprječavanja, prevencije te prekida međugeneracijskog prijenosa nasilja u obitelji što uspješnijim rješavanjem svakog pojedinačnog slučaja.
 
Također, važno područje policijskog rada je prevencija kriminaliteta. Upravo jedan od ključnih strateških ciljeva Ministarstva unutarnjih poslova usmjeren je na poboljšavanje sprječavanja kažnjivih ponašanja, a što se može postići jedino sustavnim i snažno angažiranim pristupom te samo u sinergiji sa širom zajednicom. Kada govorimo o problemu nasilja u društvu, od iznimne je važnosti primarna prevencija kriminaliteta te je Ravnateljstvo policije u skladu sa standardima Europske unije, a u suradnji sa stručnim partnerima, razvilo preventivni projekt  pod nazivom „ŽIVIM ŽIVOT BEZ NASILJA“, usmjeren na sprječavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, prevencije vršnjačkog nasilja uz promicanje kulture nenasilja i nediskriminacije. Projekt se od 2013. godine provodi na području cijele Hrvatske u partnerstvu s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, a u samoj izvedbi pridružile su se obrazovne ustanove, socijalne i zdravstvene službe, organizacije civilnog društva, glumci, glazbenici i drugi umjetnici te lokalna zajednica. Ciljano je fokusiran na interaktivnu edukaciju djece o važnosti sprječavanja svih oblika nasilja, kao i važnosti ranog prepoznavanja nasilja, načina najbolje reakcije, zaštite, pomoći te važnosti izgradnje kulture dijaloga i tolerancije. Ovim projektom djeluje se na izgradnju pozitivnih stavova djece i formiranja društveno odgovornih mladih osoba koje nasilje smatraju neprihvatljivim, a ujedno ovim udruženim multidisciplinarnim pristupom nastoji se potaknuti  na angažman i djelovanje svih segmenata društva u području prevencije nasilja, uključujući obitelj, odgojno-obrazovne ustanove, policiju i druga nadležna tijela, institucije i organizacije, lokalnu zajednicu (Vijeća za prevenciju), kako na regionalnoj tako i na nacionalnoj razini  po prevencijskom modelu „gradimo zajednicu koja brine – zajednicu kojoj je stalo!“.
Europska mreža za prevenciju kriminaliteta (EUCPN) je 2013. godine nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ nagradila kao najbolji projekt primarne prevencije, a temeljem provedene evaluacije ovog projekta  kontinuirano je vidljiva njegova prihvaćenost kod djece, njihovih nastavnika i roditelja diljem Republike Hrvatske što je ujedno  pravi motiv i obveza da se  nastavi sustavno s njegovom provedbom.
 
I zato, pridružite nam se:
 

Živite život bez nasilja!



Pisane vijesti