Sumnjiči se za iznudu i prijevare

Foto: Ilustracija
 
Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, u suradnji s policijskim službenicima PU zadarske, zagrebačke, ličko-senjske i dubrovačko-neretvanske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjom hrvatskom državljankom. Utvrđena je sumnja da je počinila jedno kazneno djelo iznude na štetu hrvatske državljanke sa zagrebačkog područja, te četiri kaznena djela prijevare na štetu četiri hrvatska državljana  sa splitskog, ličkog i zagrebačkog područja, kojima ih je oštetila za ukupni iznos od najmanje 450 tisuća kuna.
 
Sumnjiči se da je od 1. do 11. studenoga 2014. putem mobitela upućivala prijetnje oštećenoj hrvatskoj državljanki sa zagrebačkog područja tako što joj je govorila da je prati, da će članovima njene obitelji i u javnost iznijeti okolnosti njenog intimnog života ukoliko ne dostavi 28 tisuća kuna putem poštanske usluge na imena osoba koja joj priopći. Dio tog novca oštećena je po uputama 43-godišnjakinji i uplatila.
 
Tijekom 2012./2013. oštećeni sa splitskog područja posredno je došao u telefonski kontakt s 43-godišnjakinjom koja mu se predstavila lažnim, muškim imenom, te mu je putem svojih, u stvarnosti nepostojećih, poznanstava obećala zaposlenje u renomiranoj, međunarodnoj tvrtki, a kao naknadu za zaposlenje tražila je neutvrđeni novčani iznos temeljem kojeg joj je oštećeni u više navrata predao ukupno 10,8 tisuća kuna, a kad je oštećeni otkrio da je prevaren 43-godišnjakinja mu je vratila pet tisuća kuna.
 
Tijekom 2012. upoznala je obitelj oštećenog sa splitskog područja kojima se lažno predstavila kao društveno utjecajna osoba, te mu obećala pomoć u realizaciji njegovih mirovinskih prava kao i zaposlenja člana njegove obitelji u renomiranoj, međunarodnoj tvrtki. Pri tome joj je oštećeni tijekom 2012., 2013. i 2014. godine, na ime raznih pristojbi, troškova povjerenstava i troškova komunikacije osobno, putem posrednika, bonova za mobitele te na razne račune koje mu je osumnjičena dala, dao novčani iznos od 320 tisuća kuna.
 
Krajem 2013. upoznala je putem mobitela oštećenog s područja Otočca, kojemu se predstavila kao ugledna liječnica, i ponudila mu pomoć u ostvarivanju invalidskih prava te joj je oštećeni, na ime raznih troškova iz postupka rješavanja invalidnine i troškova povjerenstva koje odlučuje o stupnju invalidnosti od studenoga 2013. do svibnja 2014. godine, putem bankovnih transakcija isplatio novčani iznos od najmanje 60 tisuća kuna.
 
Tijekom kolovoza 2014. osumnjičena je telefonom stupila u kontakt s oštećenom osobom s područja  Zagreba, predstavila mu se lažnim imenom kao ugledna liječnica, te s njim pokušala sklopiti poslovni odnos koji nije realiziran. Ipak, ostala je s njim u kontaktu, te mu je, nakon stjecanja povjerenja, ponudila pomoć u rješavanju komunalnih problema, kao i pomoć u zaposlenju njegovih poznanika u koju svrhu je, a sve na ime troškova postupaka, tražila od oštećenog da joj isplati novčani iznos od 40 tisuća kuna, što je on u više navrata i učinio.
 
Kaznena prijava je podnesena nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje opisanih kaznenih djela.
 
S obzirom na to da se nastavlja kriminalističko istraživanje, pozivamo osobe koje su na sličan način oštećene da navedeno prijave najbližoj policijskoj postaji ili da kontaktiraju policiju na broj 192.


Pisane vijesti