Euro-afrički dijalog o migracijama i razvoju

Pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak sudjeluje na 4. ministarskoj konferenciji Euro-afričkog dijaloga o migracijama i razvoju, koja se održava u Rimu. 
 

Pod talijanskim predsjedanjem EU, 27. i 28. studenoga se u Rimu održava 4. ministarska konferencija Euro-afričkog dijaloga o migracijama i razvoju. Hrvatsku predstavljaju pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova dr.sc. Vesna Batistić-Kos i pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak. 
 
Konferencija okuplja ministre vanjskih i unutarnjih poslova članica Rabastkog i Khartoumskog procesa te će odrediti strateški okvir djelovanja 2015-2017. 
 
Hrvatska na Konferenciji, na načelu uzajamne odgovornosti, zastupa potrebu produbljivanja dijaloga između EU i Afrike te pronalaženje rješenja koja su usmjerena na sprječavanje uzroka, smanjivanje rizika, odnosno na prevenciju negativnih posljedica migracija. Unutarnje i vanjske politike EU i afričkih partnera moraju na sveobuhvatan i konzistentan način doprinijeti pronalaženju dugoročnih razvojnih rješenja, strateški se nadovezujući na djelovanje u izvanrednim humanitarnim krizama.
 
Zajednički cilj svih partnera mora biti fokus na osiguravanju kretanja ljudi u sigurnom okruženju, a Hrvatska se zalaze za posebno osjetljiv pristup u rješavanju problema izbjeglica i prognanika, s posebnim osvrtom na specifične potrebe žena i djece.


Pisane vijesti