Akcijski dani protiv prijevarnog kupovanja zrakoplovnih karata zlouporabom podataka platnih kartica

Foto: Ilustracija

U srijedu i četvrtak, 26. i 27. studenoga, provedeni su akcijski dani protiv prijevarnog kupovanja zrakoplovnih karata zlouporabom podataka platnih kartica, prilikom kupovine karata putem interneta on-line. Radi se o zajedničkoj akciji policije, zrakoplovnih kompanija i kartičnih kuća. Akcija je provedena u zračnim lukama 45 država, uključujući i Hrvatsku, na preko 80 zračnih luka, među kojima i u Zračnoj luci Zagreb. Sudjelovalo je 60 zrakoplovnih kompanija, između kojih i „Croatia Airlines“, te kartične kuće „Visa“, „MasterCard“ i „American Express“. Akcija je koordinirana iz tri sjedišta i to: Interpol u Singaporu, Europol u Den Haggu, Nizozemska i Ameripol u Bogoti, Kolumbija.

Zrakoplovne kompanije trpe velike štete ovom vrstom kriminaliteta, tako da je godišnja šteta oko 1 000 000 000 US $. Osim toga, milijuni nedužnih građana trpe štetu zlouporabom njihovih platnih kartica.

Tijekom akcije otkrivena je 281 prijevarna transakcija (kupovina zrakoplovne karte na prijevaran način) i uhićeno 118 osoba. U Hrvatskoj su otkrivene dvije prijevarne kupovine zrakoplovnih karata. Otkrivena je povezanost ove vrste kriminaliteta s drugim oblicima organiziranog kriminaliteta. 



Pisane vijesti