Održane radionice za korištenje Schengenskog informacijskog sustava

 Foto: MUP

U sklopu komponente 1. IPA 2011 Twinning Light projekta „Priprema za implementaciju i korištenje Schengenskog informacijskog sustava SIS/S.I.Re.N.E. i Europskog uhidbenog naloga (EUN)“ od 18. studenoga 2014. do 02. prosinca 2014. godine, u sklopu aktivnosti 1.1.3 provedeno je pet regionalnih radionica širom Hrvatskena kojima su litavskistručnjaci održali predavanja i praktične radionice s ciljem upoznavanja krajnjih korisnika - policijskih službenika kriminalističke, granične, temeljne policije, policijskih službenika Uprave za opremanje, potporu i razvoj i službenika upravnih poslova sa funkcionalnostima Schengenskog informacijskog sustava druge generacije (SIS II) i postupanjima po Europskim uhidbenim nalozima. Dvodnevna obuka nakon koje su sudionicima uručene svjedodžbe organizirana je za ukupno 255 polaznika (62 službenika u Zagrebu, 41 službenika u Rijeci, 39 službenika u Splitu, 43 službenika u Osijeku te ponovno u Zagrebu 70 službenika) i obuhvatila je predstavnike svih policijskih uprava.

Ovim Projektom, čija provedba je započela 15. listopada 2014. godine, planira se ojačati stručnost i kapaciteti službenika Ministarstva unutarnjih poslova i predstavnika pravosudne u radu po SIS II sustavu i provesti daljnja edukacija za postupanje po Europskim uhidbenim nalozima. Cilj ovoga projekta ukupne vrijednosti 188.889,00 EUR-a financiranoga sredstvima EU je izrada programa za obuku sa detaljnim planom i materijalima za krajnje korisnike SIS II sustava, provedba radionica i seminara i obuka budućih predavača. Projekt se provodi u tri komponente kroz aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova (1. Komponenta), pravosudnih tijela (2. Komponenta) i kroz treću integralnu komponentu na kojoj se predviđa zajednički rad policijskih i pravosudnih tijela. Provedba Projekta predstavlja pripremu Republike Hrvatske za Schengensku evaluaciju.

Nositelj provedbe projekta ispred Ministarstva unutarnjih poslova je Služba za međunarodnu policijsku suradnju (INTERPOL/EUROPOL/SIReNE) pri Upravi kriminalističke policije.



Pisane vijesti