VIDEO: Osumnjičeni za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama

Foto: PU zagrebačka

Policijski službenici Službe kriminaliteta droga Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Policijskom upravom Maribor, a u koordinaciji sa Službom kriminaliteta droga Ravnateljstva policije, dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri hrvatska državljana (43, 46 i 54) zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

U ponedjeljak, 8. prosinca u jutarnjim satima na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Macelj-Gruškovje, policijski službenici R. Slovenije su prilikom redovne kontrole putnika, u autobusu koji prometuje na relaciji Zagreb-Beč zatekli 54-godišnjeg hrvatskog državljana koji je u ruksaku pokušao prokrijumčariti 20 paketa marihuane, ukupne težine 10 kilograma.Temeljem pravodobne informacije slovenskih kolega te na osnovu saznanja da se bavi uzgojem i preprodajom marihuane, istoga dana u popodnevnim satima u Zagrebu je uhićen 43-godišnjak kod kojeg je pronađena manja količina marihuane. Temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Zagrebu, policijski službenici Službe kriminaliteta droga obavili su pretragu osobnog automobila u vlasništvu 43-godišnjaka te su pronašli  4450 grama marihuane pakirane u 14 paketa, dok je pretragom njegove kuće pronađeno nešto više od 300 grama marihuane, digitalna vaga te 65.500 kuna i 3.520 eura, za koje se sumnja da su pribavljeni preprodajom droge.Kriminalističkim istraživanjem nad 43-godišnjakom utvrđeno je unajmio kuću koja je korištena kao laboratorij za uzgoj indijske konoplje tipa marihuane te je po izlasku iz kuće uhićen i 46-godišnjak. Jučer, 9. prosinca temeljem naloga suda obavljena je pretraga kuće u kojoj je pronađen laboratorij za uzgoj droge marihuane opremljen sustavom za osvjetljavanje, ventilaciju i filtriranje zraka te navodnjavanjem, 263 stabljike marihuane visine od 60-110 cm, 157 sadnica indijske konoplje, 6 kilograma marihuane, oko 6 kilograma sasušenog lišća i stabljika marihuane, stroj za vakumiranje, digitalna vaga s tragovima droge te stroj za odvajanje cvjetnih vrhova marihuane od stabljika.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 43-godišnjak u kući 46-godišnjaka uz njegovo znanje i pomoć, opremio pronađeni laboratorij za uzgoj indijske konoplje te su od početka 2014. uzgajali marihuanu koju je potom 54-godišnjak krijumčario na područje R. Austrije te ju tamo prodavao po cijeni od 5000 eura za kilogram.  Protiv osumnjičenih (43, 46) podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te su privedeni pritvorskom nadzorniku, dok je 54-godišnjak, koji je uhićen na MCGP Gruškovje prijavljen radi istog kaznenog djela u Sloveniji. Osim navedenog, 46-godišnjak se ilegalno priključio na izvor energije „prije sata“ te je po procjenama oštetio javno poduzeće iz Zagreba za oko 30.000 kuna mjesečno te će redovnim putem biti prijavljen radi kaznenog djela krađe. 

Vrijednost zaplijenjene droge na iznosi preko 300.000 kuna, dok bi na području Austrije dosegla cijenu od preko 800.000 kuna. Od zasađenih biljaka indijske konoplje koje su pronađene, nakon berbe, dobilo bi se još najmanje 30 kilograma marihuane tako da bi ukupna vrijednost premašila iznos od dva milijuna kuna.



Pisane vijesti