U Voćinu održano 6. hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije

U subotu, 13. prosinca u Voćinu, kod svetišta „Gospe Voćinske“, održano je 6. hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije u spomen na 47 nedužnih žrtava ubijenih od paravojnih srpskih formacija i jugoslavenske vojske, nakon povlačenja iz Voćina, 13. prosinca 1991. godine.
 

Voćinske žrtve se zasigurno neće i ne smiju zaboraviti. U subotu, 13. prosinca u Voćinu, kod svetišta „Gospe Voćinske“, održano je 6. hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije u spomen na 47 nedužnih žrtava ubijenih od paravojnih srpskih  formacija i jugoslavenske vojske, nakon povlačenja iz Voćina, 13. prosinca 1991. godine.

Za hrvatske hodočasnike to je poseban dan i pripreme započinju nekoliko dana prije samog obilježavanja. Pojedine skupine hodočasnika u Voćin su počele pristizati već od ranih jutarnjih sati i to iz pravca Huma, Slatine i Požege, gdje su nakon dolaska na Prebendu u Voćinu nastavili s molitvenom procesijom i misom u voćinskoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, koju je služio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević. 

Na hodočašću u Voćinu uz obitelji ubijenih civila, prisustvovali su i potpredsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner, Izaslanica Ministra Hrvatskih branitelja, Marija Bajan Prokl, izaslanik ministarstva obrane brigadni general Siniša Jurković, predstavnici policije PU virovitičko – podravske na čelu s izaslanikom Ravnatelja policije Mirkom Kostelcem, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, te brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata, kao i predstavnici lokalne zajednice i branitelji.  

Nakon mise kod središnjeg spomen obilježja u centru Voćina, brojne delegacije, položile su vijence i zapalile svijeće. Ispred PU virovitičko – podravske vijenac na spomen obilježje, položila je delegacije policije, koju je kao izaslanik Ravnatelja policije, predvodio načelnik Policijske uprave virovitičko – podravske Mirko Kostelac sa suradnicima.

Na održanom komemorativnom skupu u čast palim žrtvama načelnik općine Predrag Filić, naglasio je kako Virovitičko-podravska županija ima svoj Vukovar i svoju Škabrnju, jer strašne tragedije, nezapamćene zločine pretrpjeli su pored Voćina i Četekovac, Čojlug i Balinci i da je 1991. godine na prostorima ove županije, ubijeno i zvjerski izmasakrirano više od stotinu civila.



Pisane vijesti