Zlouporaba položaja i ovlasti

Prvo je na njegov zahtjev trgovačkom društvu iz Kanfanara ispostavila račun u iznosu od oko 266 tisuća kuna, s uračunatih šest posto zatraženog uvećanja, što iznosi oko 12 tisuća kuna, a nakon toga mu je, na ime provizije, u gotovini na ruke predala oko 21 tisuću kuna. Na taj je način 59-godišnjak stekao protupravnu imovinsku korist, s time da je za iznos od oko 12 tisuća kuna oštetio trgovačko društvo iz Kanfanara.

Foto: Ilustracija

Postupajući po zaprimljenoj kaznenoj prijavi, policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta PU istarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti.

Muškarca se sumnjiči da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Kanfanara, u namjeri da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, od odgovorne osobe trgovačkog društva iz Rovinja, 15. svibnja 2010. godine, zatražio da mu na ime provizije za nastavak poslovne suradnje isplati deset posto od dogovorene vrijednosti radova, odnosno od iznosa od oko 200 tisuća kuna. Potom je od odgovorne osobe zatražio da mu, bez osnove, uveća iznos računa za predmetne radove za šest posto te da mu preda novac, a preostali dio od četiri posto da mu isplati u gotovini, što je odgovorna osoba i učinila. Prvo je na njegov zahtjev trgovačkom društvu iz Kanfanara ispostavila račun u iznosu od oko 266 tisuća kuna, s uračunatih šest posto zatraženog uvećanja, što iznosi oko 12 tisuća kuna, a nakon toga mu je, na ime provizije, u gotovini na ruke predala oko 21 tisuću kuna. Na taj je način 59-godišnjak stekao protupravnu imovinsku korist, s time da je za iznos od oko 12 tisuća kuna oštetio trgovačko društvo iz Kanfanara.

O svemu utvrđenom, policija je podnijela izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, koje je potom poduzelo daljnje radnje iz svoje nadležnosti. 



Pisane vijesti