Uspješno održana vježba evakuacije zrakoplova

Temeljni cilj ove vježbe bio je uvježbavanje postupka s tzv. praćenim osobama tijekom izvanrednih situacija u zrakoplovu, kao i postupak evakuacije zrakoplova uz aktiviranje zračnih tobogana za putnike i posadu.

U suradnji Croatia Airlinesa i Ministarstva unutarnjih poslova RH, u večernjim satima 15. prosinca održana je u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb vježba evakuacije zrakoplova. Temeljni cilj ove vježbe bio je uvježbavanje postupka s tzv. praćenim osobama tijekom izvanrednih situacija u zrakoplovu, kao i postupak evakuacije zrakoplova uz aktiviranje zračnih tobogana za putnike i posadu.

U Croatia Airlinesu za organizaciju i provedbu vježbe bili su zaduženi Služba zaštite zračnog prometa, olakšica i sprečavanja prevara te Ured za upravljanje kriznim situacijama i izvanrednim događajima, a iz Ministarstva unutarnjih poslova Mario Culej, instruktor i predavač na Tečaju za izručenja i transfer osoba MUP-a. Vježba je uspješno održana ispred hangara Croatia Airlinesa u MZL Zagreb na zrakoplovu tvrtke Airbus 320, a u njoj je sudjelovalo 120 osoba.

U sklopu vježbe izvršena je preprata osobe pravosudnim tijelima RH, što je sastavni dio Tečaja za izručenja, u kojoj su sudjelovali pripadnici hrvatskog Interpola sa svim potrebnim elementima sigurnosti, koji se stavljaju pred policijske službenike. Hrvatski nacionalni avioprijevoznik ovakve i slične vježbe redovito održava kako bi se uvježbali postupci u mogućim kriznim situacijama, čime se dodatno podiže razina sigurnosti letenja u kompaniji te civilnom zrakoplovstvu Republike Hrvatske.



Pisane vijesti