Suradnja hrvatske i slovenske policije

Radni sastanak policijskih službenika Centra za računalniško preiskovanje MUP-a Slovenije i Odjela za visokotehnološki kriminalitet PNUSKOK-a održan je jučer, 16. prosinca, u Ravnateljstvu policije. 

Foto: MUP
 
Radni sastanak policijskih službenika Centra za računalniško preiskovanje MUP-a Slovenije i Odjela za visokotehnološki kriminalitet PNUSKOK-a održan je jučer, 16. prosinca, u Ravnateljstvu policije.
 
Tema sastanak bila je razmjena iskustava i dobre prakse, te izrada operativnog akcijskog plana aktivnosti za 2015. godinu koju slovenski i hrvatski policajci zajednički provode u sklopu Europolove strategije za suzbijanje ozbiljnog i organiziranog kriminaliteta.
 
Rad Odjela za visokotehnološki kriminalitet uvodno je predstavila voditeljica Odjela, Kristina Posavec, s posebnim osvrtom na trendove i nove pojavne oblike kibernetičkog kriminaliteta s kojima se hrvatski policijski službenici susreću u svakodnevnom radu.
 
Toni Kastelic, voditelj slovenskog Centra za računalniško preiskovanje, posebno je naglasio kako je ove godine broj specijaliziranih policijskih službenika za kibernetički kriminalitet u Sloveniji povećan s 50 na 66, što je doprinijelo povećanju učinkovitosti slovenske policije u suzbijanju ove vrste kriminaliteta.
 
Hrvatski policijski službenici su zatim svojim slovenskim kolegama prezentirali kriminalističko istraživanje napada na veliki broj korisnika internetskog bankarstva u Republici Hrvatskoj uporabom malicioznog programa ZeuS Game Over, tijekom kojeg je identificirano preko 150 oštećenika, uglavnom pravnih osoba, s potencijalnom materijalnom štetom u iznosu od preko 32 milijuna kuna, koja je u velikoj mjeri spriječena pravovremenom reakcijom i dobrom koordinacijom policije, hrvatskih poslovnih banaka i Ureda za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija.
 
Organiziran je i posjet Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja  i  vještačenja "Ivan Vučetić", čiji su vještaci za računala i digitalne zapise predstavili svoj rad, te su sudionici sastanka zatim razgledali zbirku oružja CFIIV-a.
 
Na radnom sastanku izraženo je zadovoljstvo povodom suradnje u izradi operativnih procedura za poboljšanje rada kontaktnih točaka svih država članica Europske unije za razmjenu informacija u području kibernetičkog kriminaliteta pod okriljem Europola, te su dogovoreni konkretni koraci koje će Hrvatska u svojstvu voditelja, a Slovenija u svojstvu suvoditelja aktivnosti, poduzeti tijekom 2015. godine.


Pisane vijesti