Osumnjičeni za zlouporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje službene isprave

Dovršeno kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela Zlouporabe položaja i Krivotvorenja službene isprave .

Foto: ilustracija

Postupajući sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, u dobi od 64 i 57 godina, koje se sumnjiči da su od 2005. do 2011. godine počinili više kaznenih djela Zlouporabe položaja  i Krivotvorenja službene isprave.

Sumnjiči se da je 64-godišnjak, kao vlasnik privatne zdravstvene ustanove, koja je imala zaključen ugovor s Gradom Splitom o pružanju medicinskih usluga hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata, u više navrata tijekom spomenutog razdoblja Gradu Splitu ispostavio fiktivne račune u kojima je lažno prikazao pružanje medicinskih usluga osobama, čije podatke mu je dostavljao 57-godišnjak, kojem su takvi podaci, kao djelatniku udruge, bili dostupni, a što je činio u prethodnom dogovoru sa 64-godišnjakom i bez znanja odgovornih osoba i članova udruge, za koje je bilo lažno navedeno da su im pružene medicinske usluge.

Iako navedene medicinske usluge tim osobama nisu pružene, Grad je temeljem ispostavljenih osumnjičenikovih računa, a koje je ovjeravao 57-godišnjak, izvršio uplate, te je na taj način zdravstvenoj ustanovi u vlasništvu 64-godišnjaka pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od najmanje 600 tisuća kuna, dok je Grad oštećen za navedeni iznos.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv 64-godišnjaka i 57-godišnjaka podnesena je odgovarajuća kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu. Dovedeni su pritvorskom nadzorniku.

 



Pisane vijesti