Održano edukativno predavanje u sklopu projekta „Nisi sam“

Foto: ilustracija 

Policijski službenici PU koprivničko-križevačke u četvrtak su, 8. siječnja, održali predavanje u sklopu projekta  „Nisi sam“  na kojem su prisustvovali učitelji i stručni suradnici Osnovne škole Ferdinandovac. Razgovaralo se o problematici nasilja putem interneta, konkretnije o problemu elektroničkog zlostavljanja djece putem društvenih mreža.

Kroz primjere seksualnog zlostavljanja iz medija nastojalo se objasniti koje opasnosti prijete djeci koja su na društvenim mrežama. Veliki broj učenika nižih razreda osnovnih škola imaju otvorene profile na najpopularnijoj društvenoj mreži „Facebook“, a osnovni problemi su nepoznavanje pravila ponašanja na mrežama i neinformiranost vezana uz zaštitu osobnih podataka. Većina djece nije upoznata o sigurnosnim postavkama na društvenim mrežama, svoje osobne podatke čine javno dostupnima velikom broju nepoznatih osoba (imena i prezimena, adrese stanovanja, podatke o obitelji, fotografije), dijele međusobno i ne mijenjaju svoje lozinke ili koriste jednostavne i prepoznatljive lozinke, te prihvaćaju prijateljstva njima nepoznatih osoba i time se izlažu riziku zlostavljanja - osobama koje imaju loše namjere spram djece.

Zaključak predavanja odnosio se na nužnost reakcije kod svake sumnje u bilo koji oblik zlostavljanja kroz zajedničko djelovanje sa svim odgovornim institucijama u cilju zaštite djece.

U zadnjem dijelu predavanja svim prisutnim prezentirana je problematika kaznenih djela „Nedozvoljena uporaba osobnih podataka“ sa savjetima da:

  • ne daju svoje osobne podatke putem telefona (bez obzira na to kako se netko predstavlja putem telefona: kao djelatnik banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperateri, osobe koje nude unosan posao, koje obavještavaju o dobitku neke nagrade),   
  • ne bacaju dokumente/papire na kojima se nalaze osobni podaci u smeće već ih unište,
  • prilikom kupnje/prodaje usluga (posebno od strane osoba koje nude na prodaju razne usluge od kuće do kuće), traže podatke od osobe sa kojom posluju (tražiti da se osoba predstavi važećim dokumentom),
  • ne objavljuju svoje osobne podatke na društvenim mrežama,
  • prijave gubitak ili krađu dokumenata na kojima se nalaze osobni podaci.,
  • prijave policiji svako sumnjivo kretanje/ponašanje nepoznatih osoba i svaku zlouporabu osobnih podataka.


Pisane vijesti