Dragovoljna predaja streljiva i nezakonito posjedovanje oružje

Foto: Ilustracija
 
U srijedu, 14. siječnja, jedna osoba s područja Policijske uprave koprivničko-križevačke odlučila je predati oružje i streljivo koje je nezakonito posjedovala, te je na taj način izbjegla moguće prekršajne i kaznene sankcije. Druga osoba to nije učinila pa je kazneno prijavljena.
 
Tako je osoba s koprivničkog područja dragovoljno predala 774 komada raznog streljiva, dva upaljača ručnih bombi i tri nabojnika za automatsku pušku.
 
Nasuprot tome, dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 41-godišnjak s koprivničkog područja nedozvoljeno posjedovao zračnu pušku prerađenu u malokalibarsku i tri komada malokalibarskog streljiva. Predmeti su mu oduzeti.
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici.  

Akcija „Manje oružja, manje tragedija“

Podsjećamo građane na akciju koja omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja.
 
Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.
 
Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično.
 
Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva, na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti, te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.


Pisane vijesti