Preventivni projekt "Živim život bez nasilja" održan u Vojniću

Foto: PU karlovačka

U okviru nacionalnog preventivnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji se provodi u suradnji s organizacijama civilnog društva pod nazivom Živim život bez nasilja danas 21. siječnja u Vojniću je održan niz aktivnosti kojima se promoviraju vrijednosti ovog projekta. Sami projekt na području Republike Hrvatske provodi se već petu godinu za redom, a usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

U sklopu prve komponente projekta u Osnovnoj školi Vojnić učenicima 7. razreda osnovnih škola Vojnić i Krnjak održano je predavanje nakon kojeg su voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničke djelatnosti Nikša Jelovčić i predstavnik Udruge Status M Mislav Mandir učenicima održali interaktivnu radionicu na temu nenasilja i tolerancije u cilju senzibiliziranja mladih o temi nasilja među mladima.

S ciljem obavještavanja javnosti o provođenju ovog nacionalnog preventivnog projekta u prostorijama Policijske postaje Vojnić održana je konferencija za medije na kojoj su voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Vera Šutalo, predstavile aktivnosti i ciljeve provođenja ovog preventivnog projekta, te istaknule da je naš posao sigurnost učenika a cilj podizanje kulture nenasilja. Ujedno načelnik Policijske uprave karlovačke Tomislav Kotić dao je osvrt na provedene i poduzete aktivnosti u sklopu projekta na području policijske uprave, te zahvalio na podršci u provođenju aktivnosti svim subjektima i istaknuo kako kroz razne edukacije nastojimo senzibilizirali mlade o problemu nasilja.

Obzirom da se ove aktivnosti ujedno provode u suradnji i s organizacijama civilnog društva, ponajprije lokalnom upravom i samoupravom, te da oni ujedno imaju veliki doprinos u sprječavanju nasilja i izgradnji kulture nenasilja, svoju podršku ovom projektu na konferenciji za medije, a kasnije i na predstavi, iskazali su i zamjenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević i načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić. Ujedno, na konferenciji je podršku provođenja ovog projekta dao i poznati glumac, umjetnik i komičar, a ujedno i voditelj u projektu Zlatan Zuhrić Zuhra.

U sklopu druge komponente projekta u Domu kulture Petar Svačić u Vojniću izvedena je predstava Nasilje, za nasilje nema opravdanja, u režiji Zijaha Sokolovića u kojoj su glumci Ivana Krizmanić i Vedran Komerički na zanimljiv način predstavili različite situacije nasilja u svakodnevnom životu. Kroz neposrednu komunikaciju s glumcima, učenici su upoznati s posljedicama nasilja, kao jednog od društvenih problema današnjice, te su na taj način usmjereni na izgradnju kulture nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. U ovom dijelu programa sudjelovali su i glazbeni sastav Apokalipso, pijanist Matija Dedić te učenici Osnovne škole Vojnić sa prigodnim igrokazom Zašto mene svi odgajaju?, kojim su pokazali da i sami razmišljaju na način da za nasilje nema opravdanja.