U Sisku održan sastanak s nacionalnom manjinom Roma

Foto: PU sisačko-moslavačka  

Jučer, 26. siječnja, u prostorijama Policijske uprave sisačko-moslavačke je održan radni sastanak, što je nastavak suradnje s Romskim zajednicama na području naše županije. Romske zajednice i prisutne predstavnike su načelniku Policijske uprave Marku Rašiću i njegovim suradnicima predstavili saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predstojnik Ureda Kluba zastupnika nacionalnih manjina Nedeljko Bjelajac.

Na sastanku su otvorena pitanja vezana za odnose između romske zajednice, policije i drugih ustanova, te su prezentirani podaci koji se tiču romske zajednice i problema vezanih za njih.

Temeljem prezentiranih podataka, kao i analizom navedenih događaja, ocijenjeno je  da je stanje sigurnosti poboljšano. Nadalje, Veljko Kajtazi je izrazio želju da se u bliskoj budućnosti, s obzirom da zajednica ima obrazovanih mladih osoba, počne s njihovim zapošljavanjem u državnim  službama.

Na kraju sastanka je zaključeno kako će se i dalje  nastaviti s provođenjem mjera iz Nacionalnog programa za Rome, Akcijskog plana desetljeća za uključivanje Roma 2005. - 2015. godine te mjerama iz Nacionalnog plana borbe protiv diskriminacije Vlade Republike Hrvatske, a sve s ciljem uključivanja svih društvenih institucija kako bi se povećao subjektivni osjećaj sigurnosti kod građana, smanjio broj prekršaja i kaznenih djela počinjenih od strane i na štetu romske nacionalne manjine, odnosno poboljšati integraciju pripadnika romske nacionalne manjine u lokalnoj zajednici.

Nakon završenog sastanka su načelnik Marko Rašić, sa svojim suradnicima, te Veljko Kajtazi, s predstavnicima romskih zajednica, obišli romsko naselje Capraške Poljane u Sisku.