Osumnjičeni za prostituciju i zločinačko udruživanje

Putem objavljenih profila djevojaka, dogovarali su pružanje seksualnih usluga klijentima uz novčanu naknadu putem mobilnih telefona njemačkih pozivnih brojeva, a po dogovorenoj vrsti spolne usluge, cijeni i terminu pružanja, klijente su upućivali na adrese hotela i apartmana, gdje im je dogovorena usluga, uz novčanu naknadu u iznosima između 60 i 250 eura, i pružena. U sklopu takve zločinačke organizacije, pružateljice

Foto: ilustracija

Policijski službenici PU zagrebačke u suradnji sa Službom organiziranog kriminaliteta PNUSKOK-a, a u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu te u suradnji s policijom SR Njemačke, policijskim časnikom za vezu u Veleposlanstvu SR Njemačke u Zagrebu te SIPA-om BiH, proveli su kriminalističko istraživanje nad deset osoba i to nad pet osoba starosti od 30 do 40 godina zbog osnova sumnje da su počinile kazneno djelo prostitucije te nad pet osoba starosti 25 do 51 godine, zbog sumnje da su počinile kaznena djela zločinačkog udruženja i počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da se pet osumnjičenih osoba, od kojih jedan državljanin SR Njemačke s privremenim boravkom u RH te više nepoznatih muških i ženskih osoba, od 22. srpnja 2014. do 28. siječnja 2015. godine, udružilo u zločinačko udruženje radi činjenja kaznenog djela prostitucije, a koja kaznena djela imaju međunarodni karakter, s obzirom da se međusobna komunikacija i djelovanje osoba protezalo preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a prostitucija se organizirala na području SR Njemačke. U tu svrhu, njemački je državljanin organizirao i vodio zločinačko udruženje, uz još četiri državljana RH, koji su se u nakani stjecanja značajne protupravne imovinske koristi udružili radi pružanja ilegalnih seksualnih usluga u hotelima na području SR Njemačke, a angažirali su veći broj državljanki RH, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Za tako angažirane djevojke, u skladu s ciljevima zločinačkog udruženja, prethodno sačinjene fotografije i kodna imena djevojaka pridruživali su oglasima objavljenim na internet stranicama te oglasima, te omogućili profile s privatnim internet razgovorom tj. chatom s potencijalnim korisnicima seksualnih usluga. Putem tako objavljenih profila djevojaka, komunicirali su i dogovarali pružanje seksualnih usluga klijentima uz novčanu naknadu putem mobilnih telefona njemačkih pozivnih brojeva, a po dogovorenoj vrsti spolne usluge, cijeni i terminu pružanja, klijente su upućivali na adrese hotela i apartmana, gdje im je dogovorena usluga, uz novčanu naknadu u iznosima između 60  i 250 eura, i pružena. U sklopu takve zločinačke organizacije, pružateljice usluga su u organizaciji njemačkog državljanina, u navedenom periodu pružile točno neutvrđeni broj seksualnih usluga, ne manji oddvije tisuće, dok je ostvarena nepripadna imovinska korist  u iznosu većem od 650 tisuća kuna.

Također je provedenim kriminalističkim istraživanjem nad pet državljana RH utvrđeno, da su u nakani stjecanja značajne protupravne imovinske koristi, od sredine prosinca 2013. godine do 28. siječnja 2015. godine, na identičan način na području RH i SR Njemačke organizirali pružanje seksualnih usluga kad su angažirali više ženskih osoba, koje su ovisno o vrsti i trajanju seksualne usluge, naplaćivale u iznosu od 80 do 170 eura. Tom prilikom osumnjičeni su ostvarili nepripadnu imovinsku korist u iznosu većem od 330 tisuća kuna.Sve osumnjičene osobe su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dovedene pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, dok su kaznene prijave podnijete Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Općinskom državnom odvjetništvu Zagreb.

 



Pisane vijesti