Preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ održan u Dugom Selu

Projekt na području Republike Hrvatske provodi se već petu godinu za redom, a usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

Foto: ilustracija 

Održana je konferencija za medije jučer, 29. siječnja, u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela na temu nacionalnog preventivnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji se provodi u suradnji s organizacijama civilnog društva pod nazivom „Živim život bez nasilja“ te je održan niz aktivnosti kojima se promoviraju vrijednosti ovog projekta. Sami projekt na području Republike Hrvatske provodi se već petu godinu za redom, a usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

U sklopu prve komponente projekta u Osnovnoj školi Josipa Zorića, učenicima 7. razreda održano je predavanje policijskih službenika Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke, Marijana Podruga, Zdravka Valente i predstavnika nevladine organizacije „Status M“ Mislava Mihaela Mandira, te su kroz interaktivnu radionicu predstavili temu nenasilja i tolerancije u cilju senzibiliziranja mladih o temi nasilja među mladima. Na konferenciji za medije u prostorijama Gradske vijećnice Grada Dugog Sela, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Vera Šutalo, predstavile su aktivnosti i ciljeve provođenja ovog preventivnog projekta te istaknule da je naš posao sigurnost učenika, a cilj podizanje kulture nenasilja, dok je voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma predstavio stanje kriminaliteta na području PUZ-a.

S obzirom da se ove aktivnosti ujedno provode u suradnji i s organizacijama civilnog društva, ponajprije lokalnom upravom i samoupravom, te da oni ujedno imaju veliki doprinos u sprječavanju nasilja i izgradnji kulture nenasilja, svoju podršku ovom projektu na konferenciji za medije, a kasnije i na predstavi, iskazali su i gradonačelnik Grada Dugog Sela Stipe Velić i Andreja Jug Gregurić, koordinatorica za županijske preventivne programe te poznati glumac, umjetnik i komičar, a ujedno i voditelj u projektu, Zlatan Zuhrić Zuhra, te Međunarodno policijsko udruženje IPA Sekcija Hrvatska, predstavnik Darko Minković. U sklopu druge komponente projekta u KUD-u Preporod u Dugom Selu izvedena je predstava „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u režiji Zijaha Sokolovića u kojoj su glumci Ivana Krizmanić i Marko Makovičić predstavili različite situacije nasilja u svakodnevnom životu. Kroz neposrednu komunikaciju s glumcima, učenici su upoznati s posljedicama nasilja, kao jednog od društvenih problema današnjice te su na taj način usmjereni na izgradnju kulture nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. U ovom dijelu programa sudjelovali su i glazbeni sastav Apokalipso te pijanist Matija Dedić. Učenicima i gostima na konferenciji za medije podijeljene su brošure i majice s logom „Živim život bez nasilja“.

Galeriju pogledajte ovdje.



Pisane vijesti