"Hrvatska je spremna čuvati vanjske granice Europske unije"

Potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić sastao se s austrijskom saveznom ministricom unutarnjih poslova Johannom Mikl-Leitner

Foto: MUP

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sastao se danas u Banskim dvorima s austrijskim izaslanstvom na čelu sa saveznom ministricom unutarnjih poslova Republike Austrije Johannom Mikl-Leitner. Nakon sastanka ministar Ranko Ostojić  rekao je kako je suradnja dvaju ministarstava prijateljska, uspješna i izuzetna.

- Suradnja je konkretna i vrlo praktična, i to na poljima koja su od interesa i za Republiku Hrvatsku i za Republiku Austriju – rekao je potpredsjednik Ostojić.

Također je naveo kako se na sastanku razgovaralo o sudjelovanju stranih boraca na Bliskom istoku, prijetnji terorizma te zajedničkim aktivnostima na izgradnji partnerstva u regiji, sprječavanju ilegalnih migracija i solidarnost u pomaganju svim zemljama Europske unije koje su pogođene problemom azilanata.

- Razgovarali smo i o vrlo važnoj temi za Hrvatsku, a to je pristupanje Schengenskom prostoru, ispunjavanju svih kriterija i izjavi spremnosti Hrvatske za evaluaciju i ocjenu da je Hrvatska spremna čuvati granice Europske unije – izjavio je potpredsjednik Vlade.

Zahvalio je Republici Austriji na izuzetnoj suradnji u području policijskih poslova, razmjeni informacija i zajedničkoj borbi protiv kriminala.

Na novinarski upit o ulasku Republike Hrvatske u Schengenski prostor, potpredsjednik Ranko Ostojić kazao je da će Hrvatska 1. srpnja ove godine imati pravo aplicirati za ulazak.

- Izjavu o spremnosti za ulazak u Schengen predat ćemo Europskoj komisiji prije toga. Ispunit ćemo tehničke uvjete i, vjerujem, proći evaluaciju. Ali, to je političko pitanje o kojem će odluku donijeti zemlje članice Schengenskog prostora. U ovom trenutku nije dobro govoriti da nećemo ući, jer to nije točno. Hrvatska u ovome trenutku pokazuje vrlo kvalitetne rezultate u sprječavanju ilegalnih migracija, smanjenju broja azilanata, za razliku od svih drugih zemalja Europske unije. U prošloj je godini 17,8 posto manje ilegalnih migranata u Hrvatskoj, dok u svim drugim zemljama koje imaju schengensku granicu taj broj raste. Dakle, Hrvatska je spremna čuvati vanjske granice Europske unije, ali ponavljam, to je političko pitanje u kojem mi sa svoje strane trebamo napraviti sve da ispunimo tehničku evaluaciju, zatim se založimo da dobijemo prigodu da i Hrvatska uđe u Schengenski prostor - rekao je.

Savezna ministrica unutarnjih poslova Republike Austrije Johanne Mikl-Leitner izjavila je da suradnja između hrvatske i austrijske policije funkcionira iznimno dobro te se i na operativnoj i političkoj razini temelji na najvišim standardima. Navela je nekoliko primjera iz prakse, poput suradnje preko Centra za policijsku suradnju Dolga Vas, razmjene policijskih službenika tijekom turističke sezone, zimi u Austriji, a ljeti u Hrvatskoj te pomoć i suradnju u području rješavanja slučajeva kriminala. Govoreći o temama današnjeg sastanka, napomenula je poziv potpredsjedniku Ostojiću na konferenciju koja će se održati u Beču, a na kojoj će se raspravljati o problemu ekstremizma i terorizma. Što se tiče ilegalnih migracija, kazala je da su utvrdili da je potrebna još jača suradnja svih zemalja Europske unije u rješavanju te problematike. Republika Hrvatska nije jako pogođena time, ali je potpredsjednik Ostojić izrazio razumijevanje za sve europske zemlje koje se bore s tim problemom, kazala je austrijska savezna ministrica te dodala da je izrazio spremnost podržati projekt Republike Austrije koji se bavi rješavanjem upravo te problematike.

Na kraju, savezna ministrica Mikl-Leitner zahvalila je potpredsjedniku Ostojiću na stalnoj podršci i suradnji te naglasila da takva suradnja između Austrije i Hrvatske funkcionira na svima razinama policije te je čestitala potpredsjedniku na iznimno dobro organiziranom policijskom sustavu.

- Uvjerena sam da ćemo se zajedničkim savezništvom uspjeti suprotstaviti svim izazovima koji pred nama stoje - zaključila je savezna ministrica Johanne Mikl-Leitner.



Pisane vijesti