Obilježen Dan ružičastih majica

Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica jučer je održan niz preventivnih aktivnosti usmjerenih na prevenciju vršnjačkog nasilja.

Foto: PU primorsko-goranska

Na području Policijske uprave primorsko-goranske povodom obilježavanja Dana ružičastih majica jučer je održan niz preventivnih aktivnosti usmjerenih na prevenciju vršnjačkog nasilja.

Tako je u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke s učenicima 6a razreda Osnovne škole „Kozala“ iz Rijeke održan Edukativni kviz o vršnjačkom nasilju. Kviz je provela psihologinja Nataša Makarun iz Dječjeg doma "Tić" Rijeka. Na postavljena pitanja učenici su odgovarali individualno, a u pojašnjenje točnih odgovora uključila se i policijska službenica I. policijske postaje Rijeka, Antonija Ferenčak. Na kraju kviza učenici su pogledali dva kratka filma na temu elektroničkog nasilja.

U drugom dijelu susreta Nina Vela Vrabec, socijalna pedagoginja Centra za socijalnu skrb Rijeka, podružnica Obiteljski centar, pripremila je za učenike interaktivnu poster prezentaciju pod nazivom "Dječaci ne plaču, curice se ne tuku", koja se bavi potisnutom agresijom, kao i njezinim udjelom u formiranju stavova i vrijednosti, odnosno obrazaca ponašanja koja djeca primjenjuju. Osvještavanjem potisnute agresije djecu se poučava asertivnom ponašanju, kojim na društveno prihvatljiv način dobiju što žele bez eskalacije nasilja.

Tijekom svih navedenih aktivnosti učenici su bili vrlo aktivni te pokazali da su dobro upoznati s problematikom nasilja, a na odlasku su im podijeljeni promidžbeni materijali s tematikom vršnjačkog nasilja.

Također, Dan ružičastih majica obilježen je i na području Policijskih postaja Crikvenica, Delnice, Krk, Mali Lošinj, Rab i Vrbovsko gdje su održana interaktivna predavanja kojima je bilo obuhvaćeno oko 900 učenika osnovnih i srednjih škola te 70 roditelja.

Nadalje, policijski službenici Policijske postaje Čabar uključili su se u UNICEF-ov program „Stop nasilju“, dok su na području Policijskih postaja Delnice i Opatija održani info-štandovi u suradnji s Društvom „Naša djeca“. Ovim preventivnim aktivnostima bilo je obuhvaćeno više od 350 učenika osnovnih škola. Tako su učenici dijelili prigodan promidžbeni materijal, izrađivali tematske panoe, a ispred Osnovne škole „Viktora Cara Emina“ u Lovranu su izrađivali ružičaste majice od papira te na njima upisivali poruke protiv nasilja među djecom i potom ih vješali na konopac, šaljući na ovaj način svima poruke protiv vršnjačkog nasilja.

 Galeriiju fotografija pogledajte ovdje.



Pisane vijesti