„Slični, a različiti“

Foto: PU međimurska

U srijedu, 25. ožujka,u sklopu pete komponente preventivnog projekta Policijske uprave međimurske, “Imam izbor”, za učenike 5. razreda Osnovne škole „Jože Horvata“ u Kotoribi održana je interaktivna radionica - „Slični, a različiti“.

Radionicu je uz podršku policijskih službenika Ureda načelnika Policijske uprave međimurske održao policijski službenik Odsjeka kriminalističke tehnike, Mladen Topolnjak.

Na njima prihvatljiv način, teorijski i praktično prezentirao je poslove kriminalističkog tehničara (načine pronalaženja, fiksiranja, tumačenja i operativnog korištenja korisnih tragova za rasvjetljavanje kaznenih djela). Primjenjujući metode i tehnike daktiloskopije dokazao im je kako su papilarne linije nešto što svakog od nas čini posebnim, jedinstvenim, „sličnim, a različitim“.

Učenici, zadivljeni avanturama filmskih CSI ekipa postavljali su mnoga pitanja, a policijski  službenik u maniri iskusnog znalca odgovorio je na njihova pitanja.

U praktičnom djelu radionice učenici su samostalno pomoću specijalnih prašaka i četkica, nevidljive otiske prstiju pretvarali u vidljive.

Oduševljeni radionicom neki od njih su priznali kako im je san jednog dana postati policajac, odnosno detektiv, te kako im je puno zanimljivije učiti o forenzici nego o matematici ili fizici.