Posjet izaslanstva Vijeća Europe – GRETA

U organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH u Hrvatskoj je od 9. do 12. ožujka boravila skupina stručnjaka za procjenu implementacije Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima. 

Foto: Ilustracija

U organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH u Hrvatskoj je od 9. do 12. ožujka boravila skupina stručnjaka za procjenu implementacije Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima. Naime, Republika Hrvatska je ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima te je time izrazila pristanak na ispunjavanje standarda suzbijanja trgovanja ljudima definiranih Konvencijom. Nakon okončanja prvog evaluacijskog kruga, Hrvatska je ušla u drugi krug evaluacije koju provodi GRETE, tijelo nadležno za nadzor nad primjenom Konvencije.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj predstavnici GRETE održali su niz sastanaka sa stručnjacima iz nadležnih institucija, uključujući i predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, i to policijske službenike Uprave kriminalističke policije, Uprave za granicu i Službe prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije.

Tom prilikom predstavljene su im sve aktivnosti koje Ministarstvo unutarnjih poslova provodi s ciljem identificiranja te pružanja pomoći i zaštite žrtava trgovanja ljudima, kao i otkrivanja i procesuiranja počinitelja ovih kaznenih djela. 

Također, predstavljene su i preventivne aktivnosti koje provodi Ravnateljstvo policije u suradnji sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom, lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima u okviru preventivne akciju „Zajedno“. Cilj navedene akcije jekroz multidisciplinarni pristup educirati i informirati potencijalno rizične društvene skupine te kroz senzibilizaciju podići svijest građana o problematici trgovanja ljudima, odnosno potaknuti društvo na odgovornu reakciju i na taj način pridonijeti smanjenju i prevenciji trgovanja ljudima.

Navedena Akcija se provodi na području svih županija Hrvatske u skladu s posebno utvrđenim modelom rada za svaku županiju. Tijekom 2014. godine s ciljem informiranja, educiranja i senzibiliziranja različitih ciljanih skupina o problemu trgovanja ljudima, proveden je niz preventivnih aktivnosti:

  • educirano je oko 900 zaposlenika različitih državnih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, ustanova socijalne skrbi, zavoda za zapošljavanje, djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama i zaposlenika u privatnom sektoru koji obavljaju poslove pri kojima se mogu susresti s potencijalnim žrtvama, odnosno počiniteljima kriminaliteta trgovanja ljudima
  • kroz 213 školskih sati o problemu trgovanja ljudima  informirane su 5.052 osobe (u najvećem broju učenici završnih razreda srednjih škola i nezaposlene osobe)
  • preko 10.000 osoba  senzibilizirano je kroz popunjavanje anketnog upitnika i podjelu informativnih letaka
  • policijski službenici su kroz nastupe u različitim emisijama informirali građane o navedenoj problematici.


Pisane vijesti