Opća informacija o provedenom natječaju za nove registarske pločice RH

Foto: Ilustracija 

Javni natječaj za odabir novog dizajna registarskih pločica raspisan je 19. prosinca 2014., a krajnji rok za dostavu prijedloga novog dizajna bio je 6. veljače 2015. te se natječajni radovi pristigli nakon propisanog roka ne mogu uzeti u razmatranje. 

Na natječaju za dizajn novih registarskih pločica zaprimljeno je ukupno 59 radova koji su razmotreni i ocijenjeni na način da je ocjenjivački sud prednost dao kreativnim, jasno strukturiranim te profesionalno i suvremeno artikuliranim rješenjima, osmišljenim na temelju razumijevanja zadatka natječaja.

Iz objavljenih pristiglih radova razvidno je da je veliki broj imao određene sličnosti, posebice vezano na varijacije s crveno-bijelim kockicama koje simboliziraju grb Republike Hrvatske. Međutim, svojim potpisom na prijavnici za prijavu na Natječaj, natjecatelji su potvrdili da je natječajni rad njihovo autorsko djelo, da posjeduju ovlasti za njegovu predaju i da posjeduju ovlasti njegovog daljnjeg korištenja i izmjenjivanja. Ukoliko netko ipak smatra da je kod određenih radova riječ o plagijatu, zaštitu svojih prava može zatražiti sukladno odredbama Kaznenog zakona, odnosno Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Iako su odabrana rješenja koja, prema mišljenju Ocjenjivačkog suda, najviše ispunjavanju kriterije koji su navedeni u pozivu na natječaj, nagrađeni radovi predstavljaju idejno rješenje na temelju kojeg će se, u suradnji s autorima, razraditi izvedbeno rješenje koje će se prilagoditi za implementaciju.

Neovisno o tome kakvo će se konačno rješenje o izgledu novih registarskih pločica donijeti, planirano je da vlasnici vozila neće morati mijenjati svoje postojeće registarske pločice sve dok ne nastupe neke od okolnosti zbog kojih bi i inače morali mijenjati registarske pločice.

Planirano je da će nove registarske pločice moći sadržavati oznake gradova koji do sada nisu mogli dobiti svoje registarske oznake, primjerice Velika Gorica, Petrinja ili Metković, kao i mogućnost vlasnika vozila da dobije registarske oznake neovisno o mjestu prebivališta ili sjedišta ili da sami odrede početna dva slova na registarskim pločicama.



Pisane vijesti