Prodajom preko interneta prevarili stotinjak osoba

Nakon izvršene uplate, naručene proizvode nisu isporučili. Prevareno je ukupno 112 osoba te je pričinjena materijalna šteta od 54.539 kuna. Protiv oboje osumnjičenih će Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku biti podnesena kaznena prijava zbog prijevare

Foto: Ilustracija

Kriminalističkim istraživanjem provedenim u suradnji sa svim policijskim upravama (osim Policijske uprave virovitičko-podravske), policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare na štetu više osoba, proveli kriminalističko istraživanja nad 25-godišnjim hrvatskim državljaninom i 57-godišnjom hrvatskom državljankom. Istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni od početka rujna do početka listopada prošle godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, lažnim prikazivanjem na internet portalu jednog oglasnika, ponudili na prodaju raznu sportsku opremu poznatih marki (tenisice, trenirke, majice, i dr.) i to po znatno nižim cijenama od stvarne. Nakon što su im se zainteresirani kupci javili i izvršili kupnju, odnosno uplatu na njihov račun, naručene proizvode im nisu isporučili. Na taj je način prevareno ukupno 112 osoba te je pričinjena materijalna šteta od 54.539 kuna. Protiv oboje osumnjičenih će Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku biti podnesena kaznena prijava zbog prijevare.

Upozoravamo građane da povećaju oprez prilikom internetske kupovine

Budući da se na pojedinim internetskim stranicama objavljuju razni oglasi čiji je cilj prijevara kupaca, upozoravamo građane da budu oprezniji i ne nasjedaju na povoljne i primamljive oglase, posebno ukoliko kupuju skuplje stvari od osobe koja ne živi u njihovoj blizini i ne ostavlja mogućnost osobnog preuzimanja i pregleda kupljene robe.

Nesrazmjerna cijena nekog predmeta u odnosu na onu tržišnu kupcima bi svakako trebala biti jasno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari.

S obzirom da se radi o prijevari, građani mogu takve slučajeve prijaviti policiji koja će poduzeti mjere da se počinitelj otkrije i ovisno o nastaloj šteti pokrenuti odgovarajući postupak. No ukoliko je šteta manja od 2000 kuna, kazneni je progon protiv otkrivenog počinitelja prepušten oštećenom.

Svakako treba o prijevari obavijestiti i vlasnika, odnosno administratora internetskih stranica, koji može radi zaštite drugih kupaca takvom prodavatelju onemogućiti daljnje oglašavanje.



Pisane vijesti