Provođenje aktivnosti po projektu "Manje oružja manje tragedija - izbacite uljeza" - dragovoljna predaja oružja

U sklopu aktivnosti po nacionalnom preventivnom projektu „Manje oružja, manje tragedija – Izbacite uljeza“ policijski službenici Odjela prevencije, Odjela protueksplozijske zaštite i II PP Osijek PU osječko-baranjske, u suradnji s lovačkim društvom „SOKOL“ iz Tenje, u prostorijama lovačkog društva u Tenji jučer, 19. travnja od 10 do 13 sati proveli su akciju „Manje oružja, manje tragedija – Izbacite uljeza“.

Tijekom provođenja akcije građani su policijskim službenicima dragovoljno predali 10553 komada streljiva, devet ručnih bombi, četiri puške, dva pištolja (plinski i raketni), 200 grama eksploziva, 25 komada elektro – detonatora, 30 centimetara sporogorećeg štapina, 56 komada različitih spremnika za oružje, jedan prigušivač, čime je ostvaren cilj akcije - senzibilizirati javnost i potaknuti je na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima.

Drugim riječima, želja je bila potaknuti građane da svoj dom učine sigurnijim tako što će iz njega izbaciti ono što ugrožava život njihovih obitelji i dovodi do tragedija. Akcija je povezana sa željom stvaranja sigurnije budućnosti u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru i težnjom za uspostavljanjem snažnije veze između javnosti i policije.

Pozivamo i apeliramo na sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Napominjemo i molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj namjeri predaje obavijeste policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, te se protiv takve osobe neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak, a što je ipak najvažnije, potencijalne opasnosti okolnosti predaje minsko-eksplozivnih sredstava su svedene na najmanju moguću mjeru.

Također, pozivamo i ostala lovačka društva te sva zainteresirana društva i udruge da se, u suradnji s Odjelom prevencije i Odjelom protueksplozijske zaštite uključe u provođenje aktivnosti nacionalnog preventivnog projekta akciju „Manje oružja, manje tragedija – Izbacite uljeza“.