Predstavljanje projekta "Zaštitimo svoj bicikl"

Foto: PU varaždinska
 
Dosadašnja akcija zaštite bicikla od krađa, kojima obiluje varaždinski i međimurski kraj, uspješno se provodi više godina na području PU varaždinske i PU međimurske. Iako već postoji prostor za unapređenje rečenog projekta, osmišljena je novina koja će dodatno unaprijediti sigurnost u toj domeni i pomoći građanima. Projekt je 2013. godine započela Policijska uprava varaždinska u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu i Vijeća za prevenciju Grada Varaždina.
 
Sustav za registraciju i evidenciju omogućuje korisnicima sustava registraciju bicikala, pregled ukradenih bicikala i prijavu krađe registriranog bicikla.
 
Jučer, 22. travnja u 13 sati, u vijećnici Grada Varaždina održano je predstavljanje projekta "Zaštitimo svoj bicikl". Predstavljanju su prisustvovali predstavnici Ravnateljstva policije predvođeni voditeljicom Službe za prevenciju gospođom Sandrom Veber, gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš sa suradnicima, dekan Fakulteta organizacije i informatike Vjeran Strahonja, te načelnik Policijske uprave varaždinske Darko Jurčec sa suradnicima.
 
Tom prilikom je dekan Fakulteta organizacije i informatike Vjeran Strahonja predstavnici Ravnateljstva policije uručio potvrdu o izvornosti i korištenju aplikacije.
 
Prema iskustvima njemačke policije, osmišljena je nova faza projekta izrada besplatne aplikacije za mobitele, iPhone i androide, te računala, koja će se moći skinuti s gradskih stranica ili stranica PU varaždinske i PU međimurske. Aplikacija omogućuje slikanje bicikla, unos raznih podataka i njihovo slanje na e-mail gdje će se automatski evidentirati.
 
Takav način evidentiranja prvi je u Hrvatskoj i plan je Ravnateljstva policije da se on proširi na područje cijele Hrvatske.
 
Aplikacija omogućuje registraciju bicikla putem Interneta na način da se unose podaci slika bicikla i dobiva se povratni kod kojeg je vlasnik dužan sačuvati. Putem koda građanin pristupa bazi podataka i uređuje podatke, te prijavljuje krađu. Kod prijave krađe na ekranu u Operativno komunikacijskom centru policijske uprave vidljiva je ikona i alarm upravo otuđenih bicikla, koja ostaje do tri sata na ekranu.
 
U aplikaciji će biti objavljen registar pronađenih bicikla koji se nalaze u prostorijama policije i bit će automatski ažuriran, tako da se bicikli nakon proteka godinu dana mogu staviti na dražbu.
 
Nositelj autorskih prava, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, izradio je aplikaciju za područje PU varaždinske i PU međimurske, te na zahtjev ostalih Vijeća za prevenciju u Hrvatskoj, izvršit će prilagodbu aplikacije za ostala područja i provesti umrežavanje u jedinstvenu bazu uz minimalnu naknadu stvarnih troškova sukladno Ugovoru o darivanju koje su potpisali Grad Varaždin, FOI i Ministarstvo unutarnjih poslova RH.
 
Aplikacija se može pokrenuti na https://bicikli.mup.hr/.


Pisane vijesti