Predstavljanje Zaklade za prevenciju kriminaliteta "Sveti Mihael"

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije, temeljem smjernica iz EU projekta IPA 2008 twinning light projekta pod nazivom "Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za prevenciju kriminaliteta", kojeg su proveli Ministarstvo unutarnjih poslova i policija njemačke savezne pokrajine Baden Wurttemberg, osnovalo je 2014. godine Zakladu za prevenciju kriminaliteta "Sveti Mihael". Cilj osnivanja je osiguravanje financijskih sredstava i njihovo trošenje na transparentan i jedinstven način u skladu sa zakonskim propisima suradnjom građana

Foto: PU varaždinska
 
Javno predstavljanje i donacijska večer Zaklade za prevenciju kriminaliteta "Sveti Mihael" održano je u hotelu "Turist" u Varaždinu u petak, 24. travnja.
 
Vijeće za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije, temeljem smjernica iz EU projekta IPA 2008 twinning light projekta pod nazivom "Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za prevenciju kriminaliteta", kojeg su proveli Ministarstvo unutarnjih poslova i policija njemačke savezne pokrajine Baden Wurttemberg, osnovalo je 2014. godine Zakladu za prevenciju kriminaliteta "Sveti Mihael". Cilj osnivanja je osiguravanje financijskih sredstava i njihovo trošenje na transparentan i jedinstven način u skladu sa zakonskim propisima suradnjom građana, gospodarstva, udruga, te državnih i lokalnih (regionalnih) tijela i institucija.
 
Zaklada je osnovana s temeljnom svrhom pružanja novčane i druge pomoći u realizaciji  projekata i aktivnosti na prevenciji kriminaliteta i unaprjeđenju sigurnosti građana i imovine, te promicanju i jačanju sigurnosti prometa na cestama i prevenciji ostalih delikventnih ponašanja na području Varaždinske županije.
 
Ideja osnivanja Zaklade prepoznata je u stručnim krugovima te je na Hrvatskim danima sigurnosti u Opatiji 22. listopada 2014. osvojila prestižnu nagradu za inicijativu godine.
 
Upravitelj Zaklade za prevenciju kriminaliteta "Sveti Mihael" Alen Kišić pozdravio je sve nazočne goste i zahvalio im na odazivu. "Drago mi je što smo večeras došli do još jednog koraka u radu naše Zaklade, a to je korak javnog predstavljanja Zaklade i prikupljanja sredstava za njezin rad kroz postavljenu donacijsku kutiju. Međutim, to je večeras manje važno, važnije je nam da predstavimo ideju i ciljeve Zaklade", istaknuo je upravitelj Kišić, te nastavio: "Gram prevencije vrijedi više od kilograma lijeka. Upravo zato prevencije nikad dosta i upravo zato je naša intencija imati  jednu ovakvu Zakladu i pomoću nje financirati projekte koje će nam nominirati i fizičke i pravne osobe".
 
Predsjednica Upravnog odbora Zaklade Dubravka Biberdžić također je u ime Upravnog odbora zahvalila svim gostima na dolasku, te predstavila  članove Upravnog odbora: u sastavu Upravnog odbora iz redova policije su zamjenik načelnika Policijske uprave varaždinske Darko Blaži, voditelj Službe policije u Policijskoj upravi varaždinskoj Darko Dragičević, koji je ujedno i zamjenik predsjednice Upravnog odbora. Iz redova pravosuđa članica Upravnog odbora je Sunčica Kocijan Putarek, zamjenica Županijske državne odvjetnice u Varaždinu, iz reda uglednih građana Matilda Mance, umirovljena zamjenica Županijske državne odvjetnice u Varaždinu, iz civilnog društva, odnosno udruga, članica Upravnog odbora Antonija Brlek, te iz redova Županijske skupštine članica Upravnog odbora Ivana Pomahač. Tajnica Zaklade je Marina Kolarić, glasnogovornica Policijske uprave varaždinske. "Već do sada svi članovi Upravnog odbora dali su svoj veliki doprinos našem radu, pa im ovom prigodom javnog zahvaljujem na tome, tim više što svi radimo besplatno jer smo se odrekli bilo kakve naknade“ istaknula je gospođa Biberdžić.
 
Zamjenik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Evelin Tonković pozdravio je sve prisutne i zahvalio što su prepoznali plemenitu ideju Zaklade i odazvali se njenom svečanom predstavljanju. Istaknuo je kako je ova, prva Zaklada za prevenciju kriminaliteta primjer ostalim županijama i policijskim upravama.
 
"Svi mi koji se na svoj način borimo protiv kriminaliteta svjesni smo da je bolje spriječiti nego liječiti. Ključ uspjeha i dobrog rada policije je prevencija. Koliko god prevencija nije atraktivna jer nije trenutno vidljiva, ona je dugoročno itekako društveno korisna", rekao je zamjenik Tonković, te nastavio "Vi koji ste neposredni provoditelji ove plemenite ideje koja odnosi vaše dragocjeno slobodno vrijeme, niste ni svjesni možda koliko ćete neznanih obitelji usrećiti. Nama u Ministarstva unutarnjih poslova ostaje da podupremo vaš rad, te da i druge potaknemo da na ovakav način nastave s radom." Kako je ovo donatorska večer, zamjenik ministra pozvao je sve prisutne da u skladu s mogućnostima doniraju novac prijeko potreban za rad Zaklade.
 
Program svečanosti svojim su nastupima uveličali akademska glumica Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin Marija Krpan, pjevač Mirko Švenda Žiga, te glazbeni sastav Kavaliri.


Pisane vijesti