Osumnjičen da je prevario 13 osoba nudeći im posao u inozemstvu

Foto: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je na štetu 13 osoba počinio kazneno djelo prijevare.
 
Istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni tijekom veljače, ožujka i travnja ove godine pronalazio zainteresirane osobe za poslove njegovatelja u Grazu, u Austriji, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi. Pritom ih je lažno uvjeravao da će ih preko agencije zaposliti kao njegovatelje starijih i nemoćnih osoba u obiteljima u Austriji, dok bi za dva tjedna rada i za dva tjedna slobodnih dana primali mjesečnu plaću od oko 1000 eura.
 
U tu je svrhu od oštećenih tražio i uzeo preslike osobnih dokumenata i 250 eura po osobi navodeći da mu je taj novac potreban za pribavljanje uvjerenja o položenom tečaju za njegovatelje. Shodno dogovoru je devetero oštećenih 28. travnja autobusom otputovalo u Graz, gdje ih je trebao dočekati izvjesni muškarac te ih odvesti do njihovih radnih mjesta, no na autobusnom kolodvoru ih nitko nije dočekao. Na njihove telefonske pozive osumnjičeni 36-godišnjak se nije javljao pa su shvatili da su prevareni, nakon čega su se vratili u Hrvatsku. Na taj je način osumnjičeni sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od oko 38.300 kuna.  
 
Policijski službenici su od oštećenih osoba s područja Siska, Kutine i Petrinje zaprimili kaznene prijave zbog prijevare te uhitili 36-godišnjaka. Osumnjičenom je nakon ispitivanja u Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku sudac istrage odredio mjesec dana istražnog zatvora.

Građani - oprezno s ponudama za posao

Policija poziva građane koji su na isti način oštećeni kaznenim djelom prijevare da se jave u njima najbližu policijsku postaju i podnesu kaznenu prijavu.
 
Također upozoravamo građane da budu oprezni kada naiđu na oglas ili im netko ponudi ovakve i slične poslove u inozemstvu kojima im se nudi lagan posao i dobra zarada. Pozivamo vas da s velikim oprezom sklapajte ugovore o zaposlenju u inozemstvu.


Pisane vijesti