Osumnjičen za prijevaru putem interneta

Foto:  Ilustracija
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika PU sisačko-moslavačke nad 18-godišnjim hrvatskim državljaninom utvrđeno je da je počinio kaznena djela računalnu prijevaru i neovlaštenu uporabu osobnih podataka na štetu dvojice hrvatskih državljana starih 24 i 25 godina.
 
Naime, istraživanjem je utvrđeno da se osumnjičeni javio na objavljeni internet oglasnik kojim je 24-godišnjak prodavao auto-radio te je kao zainteresirani kupac od 24-godišnjaka tražio da mu pošalje fotografiju svoje kartice tekućeg računa, što mu je ovaj poslao e-mailom. Osumnjičeni se potom više nije javljao na pozive, a uvidom u stanje svog tekućeg računa 24-godišnjak je utvrdio da se osumnjičeni, koristeći njegovu bankovnu karticu, logirao na njegovu aplikaciju PayPal i izvršio tri transakcije u iznosu od 2374 kune. Daljnjim istraživanjem je utvrđeno da se osumnjičeni 24-godišnjaku lažno predstavljao kao 25-godišnjak i internetom mu poslao fotografiju osobne iskaznice 25-godišnjaka, čime je na njegovu štetu počinio kazneno djelo neovlaštene uporabe osobnih podataka.
 

Oprez prilikom kupnje putem interneta

Ovom prilikom upozoravamo građane, korisnike Interneta i društvenih mreža, na dodatni oprez prilikom kupovine raznih proizvoda ili usluga.
 
Kako bi smanjili mogućnost prijevare, nastanka materijalne štete, te u konačnici moguće zlouporabe raznih podataka, potrebno je prethodno provjeriti vjerodostojnost podataka o ponuditelju i proizvodu koji se nudi.
 
Ukoliko postoji ikakva sumnja, o tome je što prije potrebno izvijestiti  najbližu policijsku postaju ili policiju pozivom na broj 192.
 
Također pozivamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama te samim tim i njihovu neovlaštenu uporabu.


Pisane vijesti