Više osoba nezakonito pokušalo ući u Hrvatsku

Foto: Ilustracija
 
Tijekom posljednja četiri dana policijski službenici Policijske postaje Gruda spriječili su pet osoba koje su u dva odvojena slučaja pokušali nezakonito ući u Hrvatsku. Radi se o 25-godišnjem albanskom državljaninu kojeg su u četvrtak, 21. svibnja, policijski službenici PU dubrovačko-neretvanske zatekli u mjestu Gruda u Konavlima nakon što je prethodno nezakonito, pješice prešao državnu granicu između Crne Gore i Hrvatske. Rješenjem o protjerivanju određena mu je dvogodišnja zabrana ulaska i boravka u RH te je temeljem Sporazuma o readmisiji predan djelatnicima granične policije MUP-a Crne Gore.
 
U drugom slučaju se radi o četvero albanskih državljana koje su policijski službenici PU dubrovačko-neretvanske noćas, 25. svibnja, oko 3 sata, na državnoj cesti D-8 nedaleko od graničnog prijelaza Karasovići kontrolirali kao putnike u osobnom vozilu albanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao njihov 30-godišnji sunarodnjak. Kontrolom je utvrđeno kako jedan od putnika nema potrebnu ispravu za prelazak državne granice, dok ostalih troje putnika u putovnicama nemaju utisnut ulazni pečat RH. Zbog sumnje u nezakonit prelazak državne granice i pomaganja u nezakonitom prelasku, svi su uhićeni i dovedeni u prostorije policije te će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv njih biti podnesene odgovarajuće prijave.
 
Osim toga, u večernjim satima 22. svibnja na području mjesta Ruba granična policija PU primorsko-goranske zatekla je 36-godišnjeg državljanina Albanije. Zbog sumnje da nezakonito namjerava prijeći državnu granicu, priveden je u Postaju granične policije Rupa. Tijekom postupka utvrđeno je da 36-godišnjak posjeduje važeću zabranu ulaska u zemlje Schengena te je nezakonito, pješice namjeravao prijeći granicu između Hrvatske i Slovenije. U tome su ga spriječili djelatnici granične policije. Po završetku postupka policija je donijela rješenje o protjerivanju i određen mu je rok za napuštanje Hrvatske.


Pisane vijesti